Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Horskí záchranári majú za sebou náročné záchranné akcie. Upozorňujú, že na hrebeňoch stále vládnu zimné podmienky
Zdielať na

Horskí záchranári majú za sebou náročné záchranné akcie. Upozorňujú, že na hrebeňoch stále vládnu zimné podmienky

MALÁ FATRA / Horskí záchranári v Malej Fatre majú za sebou až tri náročné záchranné akcie. Na lyžiarskom svahu na Kysuciach sa vážne zranil lyžiar a vo Vrátnej doline dvaja turisti spadli z hrebeňa. Napriek tomu, že už prišla jar, profesionáli upozorňujú, že na hrebeňoch stále vládnu zimné podmienky.

Namrznutý hrebeň, vietor a nedostatočná výbava môžu znamenať veľký problém. Ten mal aj muž, ktorý počas túry spadol smerom do Belianskej doliny. Podľa svedkov turistu z chodníka sfúkol silný vietor. "Našťastie sa mu podarilo zastaviť asi po 300-metrovom páde sa zachytil o stromček, ktorý trčal spod snehu, pri páde si poranil tvár ruky a stratil topánku," povedal Jozef Dávidík z Horskej záchrannej služby Malá Fatra. Ako prvý sa k zranenému dostal dobrovoľný záchranár, ktorý sa náhodou nachádzal pod Malým Kriváňom.

Na druhý deň sa podobný pád z hrebeňa zopakoval. Po šmyku z neho spadla v oblasti sedla v stenách turistka. "Nasledoval pád asi tristo metrov dole žľabom, terén na hrebeni je ľadový, odporúčame kompletnú zimnú výstroj, stúpacie železá, paličky, poprípade cepin," informuje Lukáš Gallo z Horskej záchrannej služby Malá Fatra Štefanová.  

Dvaja skialpinisti, ktorí šli náhodou okolo, stúpacie železá mali. Ešte pred príchodom horských záchranárov turistke dali prvú pomoc. Žena bola doudieraná, no mala šťastie. "Leteckí, spolu s horskými záchranármi smerovali do Snilovského sedla, kde pomocou palubného navijaka evakuovali 54-ročnú turistku," povedala hovorkyňa ATE Poprad Zuzana Hopjaková. 

Vážny úraz utrpel na svahu v Dedovke aj starší český lyžiar. Nechcel spôsobiť tragédiu a sám pritom utrpel vážny úraz. Našťastie mal na hlave prilbu. "Posádka si na Dedovke prevzala od Horskej záchrannej služby českého lyžiara, ktorý utrpel pri páde vážne poranenie hlavy," dodáva Zuzana Hopjaková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy