Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dopyt po jahňacine na slovenskom trhu vzrástol. Záujem je aj o ovce ako živé kosačky
Zdielať na

Dopyt po jahňacine na slovenskom trhu vzrástol. Záujem je aj o ovce ako živé kosačky

ORAVA/LIPTOV / Chov oviec na Slovensku nabral druhý dych. Na našom trhu rastie dopyt po jahňacine. Zdražovanie sa jej až tak nedotklo. Keďže ju cenovo dobieha bravčovina a hovädzina, podľa riaditeľa Zväzu chovateľov oviec a kôz jahňacina prestáva byť luxusným mäsom. Potvrdzujú to aj chovatelia na severe Slovenska - v Malatínach a Ivachnovej, kde chovajú 400 oviec.

Jedno jahniatko sa narodilo iba pred hodinou od nakrúcania reportáže. Avšak naši ovčiari počas covidového obdobia to nemali jednoduché. Začala sa šíriť od výkupcov falošná informácia. "Výkupcovia, ktorí vykupovali aj do zahraničia púšťali falošné správy, že nie je záujem o slovenskú jahňacinu. To nebola pravda. A robili to len s tým cieľom, aby sa znížila výkupná cena," uviedol predseda zväzu oviec a kôz Slavomír Reľovský. 

Aby ovčie farmy nekrachovali, chovatelia sa spojili. "Vznikla odbytová organizácia, ktorá sprostredkováva odbytu jahniat," povedal vedúci prevádzky Bitúnok a mäsovýroba Ivachnová Marek Žilinec. Vďaka odbytovej organizácii cenu udržali, dokonca sa aj zvýšila. "Pre chovateľov je to taký impulz, aby začali viac chovať, oplatí sa chovať, oplatí sa predávať. Čoraz viac ich umiestňujeme na slovenskom trhu," dodal Reľovský. 

Na liptovskej farme v Malatínach ani jedno jahňa nejde na zahraničný trh. "Ktoré sa narodia a vychovajú na našej farme spracúvame a umiestňujeme len na slovenský trh," doplnil Žilinec. Do zahraničia nepôjdu ani jahňatá z chovu vo Veličnej na Orave. Podľa majiteľa ich chcú v zahraničí ako živé kosačky. V rámci Slovenska približne až 30 percent jahniat ostáva doma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy