Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ústav pamäti národa hľadá muža, ktorý v osemdesiatych rokoch rozšíril protikomunistické nahrávky
Zdielať na

Ústav pamäti národa hľadá muža, ktorý v osemdesiatych rokoch rozšíril protikomunistické nahrávky

BRATISLAVA / Ústav pamäti národa rieši záhadu protikomunistických magnetofónových pások. Objavili sa pred štyridsiatimi rokmi a dodnes sa nepodarilo zistiť, kto je autorom textu, kto ho načítal, pásky rozmnožil a vhadzoval do poštových schránok na rôznych miestach Slovenska. Sedem kópií sa dostalo do rúk vtedajšej Štátnej bezpečnosti, ktorá sa ale vo vyšetrovaní neposunula ani o milimeter. O 40 rokov neskôr v archíve Ústavu pamäti národa jeho pracovníci objavili magnetofónové pásky a k nim aj vyšetrovací spis. Ústav sa obracia na verejnosť s prosbou o informácie, ktoré by viedli k vyriešeniu tejto záhady.

Písal sa rok 1983

Začiatkom roka sa poštových schránkach objavovali zabalené magnetofónové pásky bez adresáta v rôznych mestách Slovenska. "Hlas počas 79 minút kritizuje komunistický režim. Kritizuje okrem iného tzv. robotnícku buržoáziu a nakoniec vyzýva občanov, aby tento text šírili ďalej," opísal riaditeľ archívu ÚPN, Peter Mikle. S istotou vieme, že magnetofónové pásky sa objavili v Michalovciach, Košiciach, Rožňave, Žiari nad Hronom, Žiline a v Banskej Bystrici. "Spolu 7 nahrávok," dodal Mikle.

O ďalších nevieme, ale rovnako ako vtedajšia Štátna bezpečnosť, tak aj pracovníci ÚPN predpokladajú, že ich bolo podstatne viac. A nielen na magnetofónových páskach, ale aj na MG kazetách, ktoré už v tej dobe boli veľmi rozšírené a podstatne menšie. Štátna kontrarozviedka venovala tomuto prípadu maximálnu pozornosť. "Vyšetrovala trestný čin rozvracania socializmu," vysvetlil Mikle. Nedokázala ale zistiť, kto text napísal, kto ho načítal, ba ani z ktorého regiónu hlas podľa prízvuku pochádza. Expertíza zápisu na páske priniesla iba toľko, že nebola nahrávaná na prístrojoch vyrobených vo vtedajšom Československu. Rovnako nič nezistili ani o tom, kto tieto pásky roznášal po schránkach a koľko ich bolo. "Napokon to vzdali," dodal Mikle.


Po nežnej revolúcii archív štátnej bezpečnosti prevzal archív ÚPN

Súvislosť pások s vyšetrovacím spisom nebola nikde zaznamenaná, a tak jej odhaleniu došlo viac-menej náhodou. ÚPN vyzýva verejnosť, pokiaľ má informácie o autorovi textu a nahrávky, alebo o distribúcii magnetofónových pások, aby im ich poskytla a prispela tak zdokumentovaniu celého prípadu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy