Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začala sa rekonštrukcia železničnej trate medzi Novými Zámkami a Bratislavou
Zdielať na

Začala sa rekonštrukcia železničnej trate medzi Novými Zámkami a Bratislavou

NOVÉ ZÁMKY / Rekonštrukcia železničnej trate medzi Novými Zámkami a Bratislavou sa začala dvoma úsekmi. Ide síce len o 6 a 8 kilometrov tratí, ale vlaky, ktoré tadiaľ chodia, už budú môcť jazdiť rýchlosťou 140. Opotrebované a technicky zastarané zariadenia nahradia nové do konca roka 2023. Cestujúci sa však musia vyzbrojiť trpezlivosťou. Jazda po jednej koľaji totiž spôsobí meškanie.

Rekonštrukcia na trati Bratislava - Nové Zámky začala v Ľudovítove výmenou trakčných vedení a koľajníc. Pôvodná 120 kilometrová traťová rýchlosť na opotrebovanej trati nebola bezpečná, po rekonštrukcii sa zvýši na 140. "Práce sú zamerané na komplexnú rekonštrukciu traťových koľají č. 1 a 2, nástupíšť na zastávke Ľudovítov, existujúce priecestné zabezpečovacie zariadenie nahradia novým, reléovým s elektronickými prvkami a celými závorami," informuje riaditeľka odboru komunikácie ŽSR Ria Feik Achbergerová. 

"Namiesto dvojkoľajky máme jednokoľajku na úseku do Palárikova, tak isto medzi Tvrdošovcami a Trnovcom. Uloženie na peróne je komplikovanejšie, ale ako náhle nám to naruší meškanie vlaku z jedného smeru, tak zamieša karty, jak to my hovoríme," povedal prednosta Železničnej stanice Nové Zámky Vojtech Šeben. Popoludňajšie EC z Budapešti malo primárne meškanie 50 minút ešte pred príchodom do Nových Zámkov. Pri pokračovaní na Bratislavu čakalo cestujúcich z dôvodu rekonštrukcie ďalšie meškanie.

Na trati Nové Zámky - Bratislava prechádzajú aj medzinárodné rýchliky. Zatiaľ je len jeden úsek vhodný pre rýchlosť 140 kilometrov za hodinu a to medzi Sládkovičovom a Sencom. Teraz, do konca roka, pribudne jeden 8 a jeden 6 kilometrový. "Ak by tá rýchlosť mala byť 160 km za hodinu, ja by som to privítal samozrejme, ale sú to neúmerne vysoké náklady, ktoré náš rozpočet neumožňuje pokryť," informuje minister dopravy Andrej Doležal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy