Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cena plynu a elektriny klesá a spotrebúva sa ich oveľa menej, ako zvyčajne v tomto ročnom období
Zdielať na

Cena plynu a elektriny klesá a spotrebúva sa ich oveľa menej, ako zvyčajne v tomto ročnom období

BRATISLAVA / Kým si majitelia slovenských lyžiarskych stredísk trhajú vlasy, spotrebitelia energie si teplé počasie na starom kontinente nevedia vynachváliť. Cena plynu a elektriny totiž klesá a spotrebúva sa ich oveľa menej, ako zvyčajne v tomto ročnom období. To je zároveň dobrá správa aj s výhľadom na budúcu zimu, ktorá by mohla byť energeticky oveľa náročnejšia.

​Sneh a mráz si túto zimu dáva v Európe dosť dlhého šlofíka, čo pozitívne vplýva nielen na spotrebu, ale aj cenu energií, ktorá postupne klesá. "Práve kvôli vysokým teplotám sa zo zásobníkov čerpá päťkrát menej, ako sa čerpalo pred rokom," informoval analytik INESS Radovan Ďurana. Vyzerá to tak, že tohtoročnú zimu by sme mali zvládnuť bez problémov, aj keď ešte stále zrejme nepovedala posledné slovo. "Pravdepodobnosť, že by mohlo dôjsť k tým najhorším scenárom, je už veľmi nízka," uviedol výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. Priemerná naplnenosť zásobníkov v Európe sa pohybuje okolo 83 percent, čo je približne rovnaká úroveň ako pred začiatkom vlaňajšej zimy. V súčasnosti sme ale už v jej polovici.

"Dá sa povedať, že sa to vyvíja veľmi dobre," pokračoval Kvasňovský. Vďaka natláčaniu sa tak stav v zásobníkoch dokonca ešte zvyšuje, čo platí aj pre Slovensko. Zároveň rastie aj podiel skvapalneného plynu na úkor toho ruského. "Tým, že plyn má väčšie množstvo energie a my skladujeme energiu, vieme uskladniť väčšie množstvo energie, keďže uskladňujeme energeticky výhodnejší plyn," povedal riaditeľ divízie PZZP, NAFTA a.s. Ladislav Goryl. "Pokiaľ by na konci zimy zostalo v zásobníkoch povedzme 30-40 percent zásob, tak Európa je vo veľmi dobrej situácii pred tou nadchádzajúcou zimou," dodal Kvasňovský.

O čo viac plynu nám zostane, o to menej budeme musieť neskôr zháňať z rôznych zdrojov. Plynový problém sa ale s teplým počasím úplne nevytratil a bude nás sprevádzať aj minimálne celý tento rok. "Voľného LNG plynu nie je tak veľa a nebudeme sa môcť spoliehať na ruský plyn, ktorým kúrime ešte aj teraz," zhrnul Ďurana. Aj preto bude naďalej platiť, že vyššia ponuka berie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy