Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mať dieťa nie je samozrejmosťou. Pomôcť párom môžu centrá asistovanej reprodukcie
Zdielať na

Mať dieťa nie je samozrejmosťou. Pomôcť párom môžu centrá asistovanej reprodukcie

BRATISLAVA / Mať dieťa nie je samozrejmosťou. Svedčia o tom skúsenosti gynekológov, podľa ktorých má na Slovensku problémy s počatím dieťaťa približne každý siedmy pár. Pomôcť im môžu centrá asistovanej reprodukcie, ktorých je na Slovensku deväť.

​Určiť diagnózu neplodnosti človeka je aj v modernej medicíne náročné. Pri odhaľovaní tohto problému môžu, ale zároveň ani nemusia pomôcť preventívne gynekologické vyšetrenia. "Môže odhaliť napríklad poruchy menštruačného cyklu alebo anovulačný cyklus. Po tomto vyšetrení môže byť nasadená aj správna liečba," uviedol prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UK a UNB prof. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD. "Žena, keď ide na preventívku, by mala povedať: Môžem odložiť plánovanie gravidity? U žien cez 35 rokov môže odloženie gravidity zohrať výraznú úlohu v redukcii zásobe vajíčok," vysvetlila gynekologička a špecialistka na reprodukčnú medicínu MUDr. Michaela Grossová.

Neplodnosť sa týka rovnako žien, ako aj mužov. Pri prepočte na percentá ide približne o rovnaké čísla. "Táto diagnóza sa viac-menej určuje trošku spätne, a to vtedy, ak sa danému páru nedarí dosiahnuť tehotenstvo pri nechránenom pravidelnom pohlavnom styku v trvaní rok alebo až dva roky," informoval Záhumenský. Párom, ktoré sa márne pokúšajú splodiť dieťa, pomocnú ruku podávajú centrá asistovanej reprodukcie. Tie urobia ročne na Slovensku tisícky zákrokov. Kritériá darcovstva sú veľmi prísne. Podmienkou je absolvovanie hormonálnych, ako aj genetických vyšetrení. "Príjemkyne musia byť takisto vyšetrené hormonálne. Berú hormonálnu liečbu a potom sa oplodnia vajíčka, ktoré sa päť dní kultivujú na embryá a sú z nich následne blastocysty. Na piaty deň od odberu vajíčok sa robí vklad do maternice príjemkyne," povedala embryologička Mgr. Ingrid Straszer.

Žiadateľky o umelé oplodnenie zaujíma takmer všetko. O darcovi ale dostanú iba základné informácie o jeho výzore, veku či vzdelaní. "Úspešnosť darcovského programu je 50 až 60 percent, čiže 50 až 60 percent žien ostane tehotných," doplnila Ingrid Straszer. "Dôležité je, že reprodukčná funkcia ženy končí zhruba desať rokov pred nástupom menopauzy," upozornila Grossová. Cena umelého oplodnenia sa pohybuje v tisíckach eur. Tri takéto cykly prepláca poisťovňa. Podmienkou je, aby bol záujemca súčasťou páru. Vek ženy nesmie presiahnuť 40 rokov. Centrá asistovanej reprodukcie navyše požadujú aj overenie od notára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy