Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Deti dostanú síce kvalitnejší obed, no bude drahší. Rodičia si niekde priplatia aj o polovicu viac
Zdielať na

Deti dostanú síce kvalitnejší obed, no bude drahší. Rodičia si niekde priplatia aj o polovicu viac

BRATISLAVA / Deti dostanú síce kvalitnejší obed, no bude drahší. Pre drahé potraviny rezort školstva zvýšil sumu, za akú môžu jedálne nakúpiť potraviny. Rodičia si tak za obedy detí priplatia - niekde aj o polovicu viac.

Aj napriek tomu, že ceny za obedy išli hore, na banskobystrickej základnej škole rodičia svoje deti z jedálne neodhlasujú. "Rodičia sú si vedomí, že išli ceny potravín hore a vedia, že z vody variť nevieme," povedal riaditeľ ZŠ Ďumbierska Patrik Ferianc. 1,21 eur za jeden školský obed je už minulosťou, od januára išla cena rapídne hore. Na banskobystrických základných školách je to viac ako 100 percentný nárast. "Prvý stupeň 2.50 a druhý stupeň 2.70," dodal Ferianc. 

Na jednom bratislavskom gymnáziu zdražel obed od januára o 30 centov. Za jeden mesiac tak zaplatí rodič o 6 eur viac. Už od marca to bude ešte drahšie. "Tá stravná jednotka pre študentov bude 3 eura za jeden obed, čiže za 20 pracovných dní si zaplatia rodičia 60 eur," uviedla Eva Stanková, riaditeľka Gymnázia Ivana Horvátha v Bratislave. Podľa riaditeľa združenia Rodičia SK Mateja Stušku máme prorodinný balíček, ktorý trochu pomôže, ale nedostane sa to k nízkopríjmovým rodinám a rodičom, ktorí sú nezamestnaní. 

Školy ale hovoria, že pre drahé potraviny by bez navýšenia peňazí nedokázali pripraviť obed. Ministerstvo školstva preto od nového roka zdvihlo finančné pásma, a to z troch na 5. "My sme boli v trojke teraz sme v štvrtom pásme," doplnila Stanková. Pásma určujú to, za akú sumu môžu školské jedálne potraviny nakúpiť, a deťom navariť obed. "Zvýšenie pásiem bolo absolútne nevyhnutným krokom, lebo môžete mať napísané na papieri, že máte obed za 1,20 ale keď za to nenakúpite ani potraviny," uviedol Ján Horecký, poverený riadením ministerstva školstva. 

Kým minister školstva si za zvýšením finančných pásiem stojí, opozícia drahé obedy kritizuje a na riešenie problému má vlastný recept. "Chceme vrátiť obedy zadarmo do ZŠ," vyslovil sa Erik Tomáš. Šéf rezortu školstva ale zatiaľ vidí riešenie inde. Zdražovanie totiž najviac pociťujú rodiny, kde je viac detí. "Rokujeme s ministerstvom práce a je to len otázka, kedy oni zdvihnú príspevok na deti, ktoré sú zo sociálne znevýhodneného prostredia," uzavrel Horecký. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy