Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podnikatelia pre ceny energií zdvíhajú ceny. Podľa nich na Slovensku vybuchne časovaná bomba
Zdielať na

Podnikatelia pre ceny energií zdvíhajú ceny. Podľa nich na Slovensku vybuchne časovaná bomba

BRATISLAVA / Ak vláda podnikateľom s vysokými cenami za energie nepomôže, veci na ktoré sme boli zvyknutí a dopriavali si ich pravidelne sa môžu stať luxusom. Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že pripravuje výzvu, ktorá by podnikateľom mala pomôcť. Vláda si s ňou však dáva načas a podnikateľom medzi tým plynie splatnosť zálohových faktúr.

"Za minulý rok sme platili ročne 5 200 eur cca, vlastne iba za elektrinu. A tento rok mi prišlo necelých 24 tisíc," priznal gastropodnikateľ. Gastropodnikateľ Ján Huliak pritom zdôrazňuje, že jeho účet by mohol byť ešte vyšší. "Ja si môžem ešte gratulovať, že mám pizza piecku na drevo. Aj keď išlo drevo o 100 % hore, ale neviem si predstaviť čo potom robia prevádzky, ktoré majú tie 12 kW a podobné pizza pece tak pre nich to musí byť akože už úplný devast," konštatoval Huliak. 

"Bežne podnikateľ mohol minulý rok platiť 90 eur za hodinu. Toho roku schválené ceny sú na úrovni 600 až 700 eur. Čiže my vidíme 7 až 8 násobný nárast tej ceny pri elektrine," uviedol Jozef Badida, analytik portálu energieprevás.sk. "Proste tu je časovaná bomba a ja si myslím, že vo februári to tu vybuchne," reagoval majiteľ pivárne v Humennom, Andrej Lipčák. 

Podnikatelia na východe Slovenska zvýšili ceny už teraz. No hovoria, že budúci mesiac môžu vyskočiť nahor až trojnásobne. "Keby sme si mali urobiť fikciu a prerátať ceny k cenám energie, tak pizza zo 7 eur na 21," vysvetlil Lipčák. Priemerné platy vo fabrikách východe sú však príliš nízke na to, aby si to ľudia mohli dovoliť. "Nie, veď človek, ktorý v Humennom zarobí 700 – 800 eur, tak dá si pizzu za 20 eur a pivo za 6? Nedá si. Stále v kútiku duše verím, že sa tí blázni vo vláde zobudia," povedal majiteľ pivárne. 

Vysoké ceny za energie neobišli ani salóny krásy. "My sme rátali s nejakým zvýšením, ale nie až takýmto a výsledná suma bol 4 a pol násobok tej pôvodnej ceny," uviedla majiteľka salónu v Bratislave, Alexandra Domeová. Obľúbené kozmetické procedúry sa tak čochvíľa môžu stať luxusom. "Plánujeme teraz ešte počkať, ale pokiaľ to už nebudeme vládať, budeme to musieť premietnuť do cien. Zhruba možno 15 - 20 %, ale táto cena nie konečná, nakoľko rátame s tým, že pôjde hore aj materiál," konštatovala majiteľa salónu. Viac si budete musieť priplatiť aj za opravu odevov, či ušitie šiat na mieru. "No a automaticky ceny opráv odevov išla hore – napríklad skrátenie nohavíc o 5 do 7 eur. Skrátenie kabáta bolo 7 – 8 eur, teraz 15," povedala majiteľka krajčírskeho salónu, Adriana Hrehová. 

Pomôcť by mohla podobná výzva, ktorú štát vydal v minulom, a na základe ktorej neskôr dotoval časť nákladov na energie. "Tam je tuším hranica 199 eur za hodinu. Všetko navyše by mal štát preplatiť, ak tá výzva bude vyhlásená," povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva, Peter Švec. Kým si ale štát s vyhlásení výzvy dáva načas, podnikateľom ubieha termín splatnosti zálohových faktúr. "Sme v procese jednak rokovania s dodávateľmi, aby sme našli riešenie také, aby tie platby a ich realizácia boli posunuté. To je jedna cesta a druhá, aby v tej výzve neboli len kompenzácie, ale aj možnosť úhrady zálohových platieb. Ale tu sme závislí od reakcie od EÚ," vyjadril sa štátny tajomník ministerstva hospodárstva, Peter Švec. 

Dokedy na vyhlásenie výzvy pomoci budú musieť podnikatelia ešte čakať teda nie je úplne jasné. Môže to byť pokojne aj niekoľko mesiacov, ak to bude ako v prípade výzvy z konca minulého roka. "V decembri vyhlásilo ministerstvo hospodárstva výzvu, kde sa mohli podnikatelia hlásiť o tie peniažky, o to navrátenie časti faktúr za myslím, že august a september. Takže vidíme, že to bolo ako keby tri mesiace dozadu," povedal Jozef Badida, analytik portálu energieprevás.sk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy