Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku momentálne chýba viac liekov ako počas covidu
Zdielať na

Na Slovensku momentálne chýba viac liekov ako počas covidu

BRATISLAVA / Na Slovensku momentálne chýba viac liekov ako počas kovidu. Tvrdí to veľká internetová lekáreň. Problémom sú lieky proti kašľu, horúčke, ale aj niektoré antibiotiká. Lekári upozorňujú, že vážne výpadky sú tiež pri liekoch na srdce či vysoký tlak. Môže za to trh, ale vraj aj naša chamtivosť.

"Vypadávajú nám nielen masti do očí, ale aj základné antibiotiká, chýbajú nám aj lieky na vysoký krvný tlak, na arytmie. Pacienti musia byť poslaní z lekárne naspäť do ambulancií," informoval prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. Šéf Asociácie súkromných lekárov rieši vo svojej ambulancii výpadok niektorých liekov na dennej báze. Chýbajú aj zložky miešaných preparátov a najhoršiu situáciu podľa neho majú pacienti, ktorí sú na dlhodobej liečbe od špecialistov. "Pacient pomaly nevie ani kam má ísť, pretože má opakujúci sa recept od špecialistu, lekáreň ho pošle k všeobecnému lekárovi, aby našiel náhradu. Je to veľmi komplikované," doplnil  Šóth.

Podľa šéfa slovenských lekárnikov je pri liekoch, ktoré sú na predpis - napríklad antibiotikách - problém aj to, že Európa je odkázaná na trh v Indii a Číne. "Dá sa povedať, že v celej EÚ pociťujeme nedostatok liekov. Bolo by dobré, aby sa EÚ zamyslela nad tým, akým spôsobom si chrániť a zabezpečovať vlastnú liekovú politiku a trh," uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Detským pacientom pred sviatkami chýbali najmä lieky na tíšenie bolesti a proti horúčke. Lekári tak museli často hľadať iné riešenia. Ťažké bolo zohnať aj kvapky do očí a nosa či proti kašľu. "Namiesto jedného lieku musíme predpísať dva iné typy liekov. Niektoré lieky sa dajú zohnať v dávkach pre dospelých, tak potom s mamičkami riešime, ako tie dávky rozdeliť pre deti," povedal lekár pre deti a dorast Martin Matejka.

Internetový predajca liekov dokonca tvrdí, že situácia je horšia, než počas covidu. Môže za to aj to, že pacienti sa neprimerane predzásobujú. Pristúpili preto k obmedzovaniu objednávok. "V dobe covidu dochádzalo ku krátkodobým výpadkom niektorých liekov, teraz chýba veľa liekov a výpadky sú dlhodobé," vysvetlila PR manažérka MojaLekáreň.sk Helena Nevečeřalová. "Na druhej strane si treba uvedomiť, že doteraz sme mali prebytok liekov a stimuloval sa predaj, každá druhá reklama v televízii bola na lieky. Každý by mal zvážiť, či bude doma skladovať lieky, ktoré akútne nepotrebuje," dodal Ondrej Sukeľ. A ďalšie nepríjemné chvíle môžu prísť po konci vianočných prázdnin. "Ak bude chorobnosť taká vysoká ako v decembri, je možné, že niektoré typy liekov budú chýbať," uzavrel Martin Matejka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy