Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kamión s humanitárnou pomocou Ukrajine sme zaplnili za desať dní. Vezie hračky či parafín
Zdielať na

Kamión s humanitárnou pomocou Ukrajine sme zaplnili za desať dní. Vezie hračky či parafín

BRATISLAVA / Len 10 dní stačilo na to, aby sa zaplnil už v poradí piaty kamión s humanitárnou pomocou Ukrajine, ktorý smeruje z Televízie JOJ. Okrem oblečenia, potravín, či hračiek vezie aj parafín. Budú z neho vyrábať sviečky. Dávajú nielen svetlo, ale aj teplo, ktoré je v tomto čase rovnako nevyhnutné ako jedlo.

Naša kolegyňa, reportérka Marika Dulaiová, v tomto predvianočnom čase smeruje už s piatym kamiónom humanitárnej pomoci pre Ukrajinu, kde zúri vojna už takmer rok. "Ja mám vlastne Vianoce, ja už darček nepotrebujem. Musím povedať, že nám donieslo veľmi veľa vecí veľa ľudí z TV JOJ , ich kamaráti a potom prišli ľudia, nevieme ako sa volajú, ani nám to nepovedali a doniesli plné autá, takže všetkým veľmi pekne ďakujeme," povedala Marika Dulaiová. 

K nákladu prispeli finančne tri Nadácie i pán Jan Telenský z Anglicka, lieky zabezpečil profesor Krčméry. Časť nákladného priestoru opäť vyplnili výrobcovia a pestovatelia z juhu Slovenska. "Sú to ľudia, ktorí určite majú momentálne veľké problémy im chceme prispieť na krajšie Vianoce," uviedol pestovateľ zeleniny z Marcelovej Miroslav Sudický. 

K čerstvému nákladu JOJ-kárskeho kamióna na Ukrajinu tentoraz musel pribudnúť aj špeciálny obalový materiál. "Zemiaky sme museli zakryť kartónmi, aby nezamrzli po ceste, Chceme prispieť, tí ľudia tam trpia vojnou. Žiaľ ich sa nikto nepýtal, že prečo, ani ich vlastní," doplnil Ferenc Sámson z rodinnej firmy z Bokrosa pri Iži. 

Podľa Halyny Shcherbei z fondu Veľké bratstvo Ukrajina pribúdajú v centrách pomoci stovky ľudí z Karmatorska a Zaporožia, kde sa bojuje. Halyna rovnako ďakuje všetkých ľuďom a zamestnancom TV JOJ, že poslali veľa teplých vecí, pretože majú množstvo malých detí. "Preto sme aj dali arašidové chrumky, aby si pochutnali deti a mali radosť v tomto vianočnom období. My ešte stále nie sme na tom tak zle, hoci je kríza a inflácia, ceny sú vysoké, ale tí ľudia, ktorí tam mrznú, je nedostatok potravín sú na tom horšie," konkretizoval výrobca chrumiek z Hurbanova Ladislav Németh. 

Kamión tentoraz nemal prvú zastávku v Užhorode, odkiaľ pomoc poputuje do Kyjeva a Charkova, ale na Slovensku. Štyri škatule jedla i oblečenia vyložili u pána, ktorý má u seba ubytované 4 ukrajinské rodiny. "A ideme ďalších 300 km k rumunským hraniciam do Jasine, kde je už niekoľkotisíc presídlencov z východu Ukrajiny," uzavrela Marika Dulaiová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy