Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Generálna prokuratúra zrušila obvinenie Roberta Fica a ďalších z kauzy Súmrak
Zdielať na

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie Roberta Fica a ďalších z kauzy Súmrak

BRATISLAVA / Generálna prokuratúra zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak.

Prokuratúra svoje kroky odôvodňuje napríklad tým, že nebolo jasné, kto mal v zločineckej skupine akú úlohu či tým, že Robert Fico nemal právomoc voči niektorým členom skupiny. Tlačová konferencia však bola bez možnosti klásť otázky. Robert Fico a ďalší obvinení požiadali Žilinku v kauze Súmrak o zrušení obvinenia ešte v lete. Po necelých štyroch mesiacoch tak prišlo rozhodnutie. 

Zrušenie obvinenia prichádza práve v čase ukončenia vyšetrovania. Viacerí obvinení si v týchto časoch chodili študovať spisy. "Generálneho prokurátora nepoznám, nekomunikoval som s ním, nekontaktoval som ho a nikto z nás naňho nevyvíjal nátlak," povedal Robert Fico. 

O návrhoch obvinených rozhodoval prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera v mene generálneho prokurátora. Žilinka priblížil, že prvý námestník zrušil obvinenia štvorice obvinených, tiež uznesenie o začatí trestného stíhania pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Robert Fico rozhodnutie Generálnej prokuratúry rešpektuje. Zdôraznil, že generálneho prokurátora nepozná, nekontaktoval ho a nikto zo Smeru naňho nevyvíjal nátlak.

Vyšetrovateľ NAKA v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade pôvodne obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy