Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Situácia s komunálnym odpadom je alarmujúca. Každý Slovák vyprodukuje takmer pol tony ročne
Zdielať na

Situácia s komunálnym odpadom je alarmujúca. Každý Slovák vyprodukuje takmer pol tony ročne

BRATISLAVA / Situácia s odpadom je u nás stále horšia. Každý Slovák totiž ročne vyhodí až takmer 500 kilogramov komunálneho odpadu. Na celú krajinu to vlani boli takmer tri milióny ton. Víťazmi nelichotivého rebríčka v množstve odpadu sú síce Dáni, Slovensko v ňom stále stúpa. Podľa odborníka je problémom aj to, že do odpadového sektora sa dlhodobo málo investuje.

"Denne vyprodukujeme asi 1,4 kg komunálneho odpadu," povedala analytička Eva Sadovská. Podľa najnovších údajov štatistického úradu produkcia odpadu na Slovensku raketovo rastie. Len za uplynulé desaťročie bol zaznamenaný nárast až o polovicu. Dôvodom je aj rastúca spotreba u ľudí. "To tempo, akým nám tá produkcia odpadu z roka na rok rastie, máme v podstate jedno z najvyšších v rámci celej únie," dodala Eva Sadovská.

Cestou je jednoznačne triedenie, najnovšie už aj bioodpadu z domácností. V tom vedie hlavné mesto. "Zatiaľ čo obyvatelia iných samospráv vytriedia priemerne 11 až 13 kg kuchynského bioodpadu za rok, v Bratislave je to 22 kg na osobu na rok," informuje manažérka externej komunikácie OLO Zuzana Balková. Pritom za vyspelou Európou zaostávame aj v recyklácii a v premene odpadu na teplo a elektrinu. Kým vyspelé krajiny realizujú uhlíkovo neutrálne odpadové hospodárstvo, Slovensko aj naďalej patrí medzi skládkové veľmoci. 

Podľa odborníka v tejto oblasti najskôr musí naše odpadové hospodárstvo prejsť zrýchlenou transformáciou na obehovú ekonomiku, s cieľom odkloniť odpad zo skládok. A problém sú aj peniaze. "V odpadovom sektore vznikol obrovský finančný dlh, kedy sa tu roky neinvestovalo do zariadení. Skládkovanie bolo stále najlacnejšie," povedal generálny riaditeľ zväzu odpadového priemyslu Ján Chovanec. Cieľ, aj podľa dikcie EÚ, je ale skládkovať menej ako 10 % z odpadu. 

"Na to, aby sme splnili cieľ, musíme ten odpad odkloniť na energetické zhodnotenie," dodal Ján Chovanec. A na to sa využívajú zariadenia pod skratkou ZEVO. Na Slovensku máme ale len dve v Bratislave a v Košiciach. A to v hlavnom meste je práve v odstávke kvôli generálnej oprave. Podľa odborníka by ZEVO malo byť v každom väčšom krajskom meste. "Odhad, ktorý by na Slovensku pomohol s tým energetickým zhodnocovaním, to číslo možno je päť alebo šesť zariadení," povedal na záver Ján Chovanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy