Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odborníci vyzývajú na ďalšie očkovanie. Tentokrát proti chrípke
Zdielať na

Odborníci vyzývajú na ďalšie očkovanie. Tentokrát proti chrípke

BRATISLAVA / Viaceré známe tváre slovenského zdravotníctva sa vo štvrtok, 3. novembra nechali pred kamerami zaočkovať proti chrípke, aby tak podporili veľmi nízku zaočkovanosť proti tomuto ochoreniu. Práve teraz je na túto vakcináciu najlepší čas. Odporúčajú to najmä tehotným ženám, seniorom a ľuďom s chronickými ochoreniami.

Do kresla si sadli minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, hlavný hygienik Ján Mikas či epidemiologička Zuzana Krištúfková. Všetci vyjadrili dôležitosť tohto kroku. Existujú totiž obavy, že nadchádzajúca epidémia chrípky, ktorá obvykle vrcholí vo februári, by mohla byť silnejšia. "Nosili sme rúška a nestretávali sme sa, takže sme dva roky nemali chrípkovú epidémiu. Protilátky nám poklesli," uviedla Krištúfková.

V prípade, že daná legislatíva prejde, už čoskoro by sme sa mohli očkovať proti chrípke aj vo vybraných lekárňach. Podľa viceprezidentky Slovenskej lekárnickej komory Miroslavy Snopkovej sa však farmaceuti obávajú viacerých vecí. Či na to budú priestory, po prípade nežiadúcich reakcií. Napriek tomu vládne v zbore entuziazmus, hlavne medzi mladými. "Radi by sme sa zo 4 až 6 percent zaočkovanosti dostali na oveľa väčšie čísla," uviedol Lengvarský.

Ak zvažujete aj očkovanie proti COVIDu, môžete medzi očkovaniami nechať odstup, ale nemusíte. Každá dávka totiž ide do iného ramena. Vakcínu upravenú proti omikronu už má viac než 27-tisíc ľudí, ďalších 4-tisíc na ňu čaká. Niektorí ale prichádzajú aj na prvú dávku očkovania proti koronavírusu. Za posledné dva mesiace dostalo prvú dávku 382 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy