Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ceny nehnuteľností sa po troch rokoch prudkého rastu zastavili
Zdielať na

Ceny nehnuteľností sa po troch rokoch prudkého rastu zastavili

BRATISLAVA / Po troch rokoch neuveriteľného rastu ceny nehnuteľností zatiahli ručnú brzdu. Zdražovanie, energetická kríza, vyššie úroky na hypotékach a strach ľudí z budúcnosti urobili svoje. V treťom kvartáli tohto roka už nerástli tak rýchlo ako predtým nepretržite od roku 2019. Trh sa pomaly začína obracať. Je to dobrá správa najmä pre kupujúcich.

"Medzikvartálny rast nehnuteľností veľmi výrazne spomalil. Konkrétne o 1,6 %, pričom ešte štvrťrok dozadu bol tento rast 6,4 %," informuje analytik Roman Vrbovský. Takéto percentá predstavujú priemer za roky 2013 až 2019, teda časy predpandemické. V dvoch krajoch, trnavskom a banskobystrickom, dokonca prišlo k prepadu cien nehnuteľností. 

Môže za to viacero faktorov. Rekordné zdražovanie, ktoré nám kradne z výplat stále viac. To je aj vec, ktorá momentálne najviac trápi zamestnancov. "Najväčšia nespokojnosť a prečo ľudia odchádzajú z firiem je nízky plat," povedala riaditeľka portálu profesia.sk Ivana Molnárová.

S tým všetkým je spojený aj strach z toho, čo príde. Problémy nemajú len ľudia, ale aj firmy. Keď k tomu ešte pridáme zvyšujúce sa úroky na pôžičkách, tak zmenu naozaj vidieť. Kupujúci nabrali po rokoch šúchania nohami pred predávajúcimi opäť guráž. "Sú odvážnejší vo vyjednávaní, cenových návrhoch," informuje analytik Martin Lazík.

Najodvážnejší z odvážnych ale stále ešte kupujúci byť nemôžu. Na slovenskom realitnom trhu na to chýba jeden dôležitý faktor - dostatok nehnuteľností. Napriek medzikvartálnemu zmierneniu rastu cien nehnuteľností, medziročne stále hovoríme o vyše 20 percentom raste, čo je niekde úplne inde, ako by malo byť a je zdravé.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy