Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tento typ rakoviny mužom diagnostikujú najčastejšie. Aké sú možnosti prevencie?
Zdielať na

Tento typ rakoviny mužom diagnostikujú najčastejšie. Aké sú možnosti prevencie?

BRATISLAVA / Vyšetrenie prostaty je pre mnohých stále tabu. Lekári často počujú, že pacient, ktorému diagnostikujú rakovinu prostaty, nemal na prevenciu čas alebo sa bál, že vyšetrenie bude nepríjemné. Práve november je mesiacom, kedy sa hovorí o rakovine prostaty, ktorá je veľmi dobre liečiteľná, no len vtedy, ak sa odhalí včas.

Jedna preventívna prehliadka môže zohrať obrovskú rolu v tom, akú má človek perspektívu pri rakovine prostaty. Stačí naozaj jedenkrát ročne a človek môže zabrániť obrovským problémom. "Za 11 rokov pôsobenia som odhalil môžno 30 prípadov rakoviny prostaty a všetci žijú teraz normálny život, lebo ju odhalili včas," vyjadril sa urológ Marek Zvanciger. s pribúdajúcim časom sú ale šance nižšie. "V tých pokročilých zomiera približne každý desiaty pacient," povedal internista, gastroenterológ Tibor Hlavatý. Rakovina prostaty, keď je ešte liečiteľná o sebe často nedáva vedieť. "Množstvo chlapov nemá absolútne žiadne príznaky," dodal urológ. Prevenciu tak absolvuje len veľmi málo mužov.

Niektorí na to nemajú čas myslieť, nestíhajú, iní sa hanbia. Prevenciou by si mali prejsť muži po päťdesiatke ale prísť odporúčajú už aj po štyridsiatke, najmä ak sa tento typ rakoviny vyskytuje. Treba prísť aj pri rôznych problémoch. "Častejšie močenie, nočné vstávanie, tlaky na močení, zvýšená nutkavosť alebo prípadne krv v moči," priblížil urológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy