Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prečo stúpa počet mladých ľudí s infarktom? Toto sú najdôležitejšie dôvody
Zdielať na

Prečo stúpa počet mladých ľudí s infarktom? Toto sú najdôležitejšie dôvody

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Veková štruktúra pacientov s infarktom myokardu sa mení. Ako uviedol Michal Hulman, prednosta Kardiochirurgickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH), zriedkaví už nie sú 35 – 40 roční pacienti. Pribúdajú aj ženy.

K najdôležitejším dôvodom patrí:

  • spôsob života
  • hektická doba
  • stres
  • užívanie antikoncepcie
  • klimaktérium

Situáciu podľa jeho slov zhoršila aj pandémia COVID-19. "Časť pacientov si s klasickými príznakmi infarktu myokardu nevolala záchranku, pretože mali COVID-19, ďalšia časť nešla k lekárovi, pretože mal COVID-19 a veľká časť pacientov mala strach z pandémie. Mnoho pacientov tak ´prechodilo´ infarkt, čo poškodilo ich srdce a môže sa neskôr vypomstiť," upozornil Hulman.

Čo robiť, ak vy alebo váš blízky dostanete infarkt, ako ho rozoznať, a čo vtedy (ne) robiť?

Viac sa dozviete v podcaste JOJ 24:

​Hulman ozrejmil, že infarkt je dôsledok aterosklerotického procesu na tepnách srdca. "Neoperujeme chorobu ako takú, ale následky. Proces ochorenia pokračuje ďalej. Pacienti po operácii by mali dodržiavať medikamentóznu liečbu a režimové opatrenia, aby sa ten proces, ktorý ide rýchlejšie, spomalil. Keď má infarkt 40-ročný človek, tak je akcelerácia sklerotického procesu extrémne rýchla. V prípade človeka po 70. roku života sa to dá vyhodnotiť ako prejav starnutia," dodal Hulman.

Z pohľadu diagnóz, ktoré najviac ovplyvňujú aterosklerózu, najrizikovejšie sú vysoký krvný tlak, hyperlipidémia, cukrovka a obezita. "Hypertenzia je na prvom mieste, pretože jej prevalencia je vysoká a najviac zodpovedná za úmrtnosť. Je asymptomatická, takže človek môže mať vysoký krvný tlak aj roky a nemusí o tom vedieť. Je preto žiaduce, aby bol každému človeku pri návšteve praktického lekára odmeraný krvný tlak. Navyše odporúčam, aby mali všetci ľudia po 40. roku života tlakomer aj doma a zmerali si občas aj sami tlak preventívne," vysvetlila primárka ambulantného oddelenia NÚSCH Ivana Šóošová. Za druhú najdôležitejšiu vec považuje poznať svoju hladinu cholesterolu a predovšetkým tzv. zlého cholesterolu (LDL).

Pripomenula, že po infarkte je potrebné užívať lieky, dodržiavať režimové opatrenia, chodiť na pravidelné prehliadky, merať si krvný tlak a poznať hodnoty cholesterolu. Upozornila, že najčastejšou príčinou ďalšieho infarktu je vysadenie liekov.

V prípade typických príznakov infarktu je potrebné čo najskôr zavolať záchranku. Prejavuje sa bolesťou na hrudi a má tendenciu vyžarovať do krku alebo do ľavého ramena.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy