Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rómskym hliadkam hrozí koniec. Nie sú na to peniaze.
Zdielať na

Rómskym hliadkam hrozí koniec. Nie sú na to peniaze.

BRATISLAVA / Jeden z najlepších projektov - rómske hliadky - sa otriasa v základoch. Peniaze na to majú obce už len do konca roka a poniektoré ich už nemajú vôbec. Doteraz to štát financoval z eurofondov Európskej únie. Starostovia ale avizujú, že ak vláda nebude rýchlo konať, aj tie hliadky, ktoré ešte fungujú, do konca roka skončia. A zdá sa, že najbližších sedem mesiacov peniaze neuvidia.

"V mojej dedine zrušili rómske hliadky, pretože starosta nedostal ďalšie peniaze. Viete, že sa môže stať, že domáci zoberú spravodlivosť do vlastných rúk?" znie otázka diváka. Aj takéto obavy majú ľudia, ktorí žijú blízko rómskych komunít. Pritom na rómske hliadky nedajú dopustiť. Kým v obci fungovali, výrazne klesla napríklad kriminalita. Minister vnútra tvrdí, že sa bude snažiť o to, aby prežili.

"To krytie v určitom termíne skončilo, ale je potrebné. My sme dokonca hovorili aj o tom, akým spôsobom možno zabezpečiť to, aby sa niektorí z nich mohli stať príslušníkmi polície," uviedol minister vnútra Roman Mikulec. "Ak by sme už mohli čerpať prostriedky z nového operačného programu, toto hluché obdobie nemuselo nastať," povedala exministerka vnútra Denisa Saková. "Čakáme na pripomienky európskej komisie a následne odštartujeme nový program. Je to historicky najväčšia suma, ktorú tam teraz máme," vyjadrila sa ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

Peniaze do jednotlivých obcí ale ešte neprúdia, preto aktuálne rómske hliadky jedna po druhej končia. "Očakávame, že by mohlo prísť k rozhodnutiu so strany Európskej komisie koncom novembra," povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. Starostovia a členovia rómskych hliadok majú už dosť toho, že musia stále presviedčať kompetentných o úspešnosti projektu, ktorý by mal trvať neustále. "To čo sme budovali, teraz zo dňa na deň skončí?" spýtal sa vedúci MOPS v Huncovciach Ladislav Polhoš. "To nemôžu urobiť projekt tak, aby fungoval nepretržite?" otázku položil aj vedúci MOPS Maroš Oračko.

Opísať, čo všetko robia chlapi z rómskych hliadok, by bolo už na kroniku. Pomáhajú záchranným zložkám, policajtom, sociálnym a terénnym pracovníčkam, poštárkam a dohliadajú na bezpečnosť detí. Odkedy existujú, napätie v osadách je podstatne menšie a trestná činnosť v obciach klesla. "Problémy sú vždy, ale vieme rýchlo zasiahnuť," doplnil Oračko. Chlapi sú v službe v podstate 24 hodín denne, pretože väčšina z nich býva priamo v osadách. Pre miestnych sú už rešpektovanou autoritou. Opodstatnenosť hliadok tak potvrdzujú každý deň a pre kompetentných majú preto jediný odkaz: "Aby sa už zobudili tí naši papaláši, nech pomôžu aj mopskám," uviedol Oračko.

Aktuálne musia starostovia čakať na peniaze z eurofondov

Minister vnútra sa chce preto usilovať aj o to, aby sa hliadky platili zo štátneho rozpočtu, podobne ako informačné kancelárie na prevenciu trestných činov, ktoré boli tiež pôvodne financované z európskych zdrojov. "Toto je určite jedna z vecí, kde by sme si mali povedať, akým spôsobom to vieme zachovať," povedal. "Rómske hliadky odbremeňujú policajtov, ktorých máme nedostatok a vedia o každej jednej krádeži, o každom trestnom čine, ktorý sa v rómskej osade stane," informovala Saková.

Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity plánuje v novom programovom období novinku: "Otvoriť jeden samostatný národný projekt miestnych občianskych poriadkových služieb, takzvaných mopsiek," oznámil Ján Hero. Splnomocnenec ale zároveň priznáva, že starostovia dotknutých obcí sa tak skoro k peniazom nedostanú. Hliadky tak prežijú len z obecných zdrojov, ak majú rezervu. "V pláne v ešte nie schválenom operačnom programe očakávame, že by to mohol byť máj 2023," doplnil. Veronika Remišová avizuje zmenu filozofie prístupu k rómskej problematike. Otázne je, ale kedy. "Kanál, voda, cesty, škola. škôlka, komunitní pracovníci, hliadky. Jeden integrovaný veľký projekt pre každú osadu," povedala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy