Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ústavný súd SR rozhodol: Otázka o demisii vlády vo Ficovom referende je protiústavná
Zdielať na

Ústavný súd SR rozhodol: Otázka o demisii vlády vo Ficovom referende je protiústavná

KOŠICE / Ústavný súd v Košiciach v stredu, 26. októbra, rozhodoval o referendovej otázke. Tú tam pred časom poslala na rozhodnutie prezidentka Zuzana Čaputová. Ide už o druhý pokus strany SMER-SD o vypísanie referenda, z ktorého jednu otázku vyhodnotila prezidentka ako spornú. SR. Po neverejnom zasadnutí pléna ÚS SR informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan, že navrhovaná referendová otázka o bezodkladnej demisii vlády nie je v súlade s ústavou.

"Navrhovaná referendová otázka o bezodkladnej demisii vlády nie je v súlade s Ústavou SR," po neverejnom zasadnutí pléna ÚS SR o tom v stredu, 26. októbra, informoval predseda ÚS SR, Ivan Fiačan.  Pre pochybnosti o ústavnosti predmetu referenda, v prípade prvej otázky sa na ÚS obrátila prezidentka SR, Zuzana Čaputová. Od rozhodnutia súdu záviselo, či referendum, ktoré prezidentka vypíše, bude mať jednu, alebo dve otázky. Spornou bola otázka, či ľudia súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu.

"V tejto časti tak prezidentka nemôže vypísať referendum," uviedol Fiačan. V referende bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR, či už referendom alebo rozhodnutím parlamentu. Tiež o vypísaní predčasných volieb. Podľa hlavy štátu je táto časť v súlade s ústavou. 

Predstavitelia opozičného Smeru-SD odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci viac ako 406-tisíc podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Parlamentná aj mimoparlamentná opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy