Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hromadné nákupy pred sviatkami: Slováci si obľúbili trhy v Poľsku
Zdielať na

Hromadné nákupy pred sviatkami: Slováci si obľúbili trhy v Poľsku

NOVÝ TARG / Upchaté príjazdy na trhovisko, plné parkoviská a hlava na hlave. Takto to vyzerá v Novom Targu, najmä pred veľkými sviatkami. Už roky tam počuť slovenčinu a nie sú to len Slováci z pohraničných oblastí. Napríklad dôchodcovia z Pezinku cestovali už od jednej v noci, aby si užili vychýrený poľský trh.

Chronicky známe trhovisko v Novom Targu, obľúbené miesto Slovákov, je v týchto dňoch zaplavené tovarom na blížiace sa dušičky od výmyslu sveta. Poľská predávajúca vysvetlila, že dušičkové chryzantémy pestuje sama a vďaka Slovákom ich musí mať pripravené stovky. "V týchto dňoch predám dvesto až tristo a niekedy aj päťsto kvetov. Ale to až tak tesne pred všetkými svätými," povedala Bernadeta.

"Mnohí Slováci sem chodia už aj zo zvyku, nielen preto, že máme lacnejší tovar. Niekedy je rozdiel len jedno alebo dve eurá, ale chodia sem radi," uviedla poľská obchodníčka Jadviga. Kým poľskí obchodníci sú presvedčení o tom, že všetko je u nich o polovicu lacnejšie, niektoré slovenské ženy majú ceny dôkladne preskúmané. "Záleží čo. Ja som prišla kúpiť sviečky a boli drahšie," priznala zákazníčka zo Slovenska. "Ak by boli naše ceny vyššie, Slováci by kupovali u seba," uviedla poľská obchodníčka.

Nakupovať pred dušičkovými sviatkami sem chodia nielen ľudia, ktorí bývajú blízko hraníc. Jedna pani prišla z Pezinka a vstávala o jednej ráno. "Chcela som najmä vence a sviečky," povedala. Štáb TV JOJ na parkovisku našiel aj Bratislavčanov, ľudí zo Žiliny, Banskej Bystrice, Brezna i z Vrábeľ. "My sem chodíme dvakrát aj trikrát do roka a vždy tu dobre nakúpime," uviedla slovenská zákazníčka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy