Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Služobné policajné psy majú veľmi dobrý preventívny účinok: Niekedy len stačí vybrať ich z auta
Zdielať na

Služobné policajné psy majú veľmi dobrý preventívny účinok: Niekedy len stačí vybrať ich z auta

SNINA / Niekedy stačí, že prídu na miesto a už je poriadok. Aj takýto preventívny účinok majú policajné služobné psy. Slovenskou kynologickou policajnou špičkou je dvojica z východu - hraničný policajt Peter Gerboc a jeho pes Ivor.

"Veľakrát sa hovorí, že šteňa si vyberie vás. Upútal ma vzhľadom. A takisto aj milým a oddaným pohľadom," povedal psovod Peter Gerboc. Policajt Peter Gerboc a pes Ivor sú služobne zaradení pod Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach. Práve táto dvojica je slovenská kynologická špičkou.

Zvíťazili v pachových aj obranných prácach a stali sa aj absolútnymi majstrami Slovenska v klasickej kynológii. "Odkedy som ho mal, stále jedol iba na stope, nikdy nejedol z misky niekde v prepravke. To znamená, že stále sa mohol najesť iba vtedy, keď si to vyňuchal," dodáva Peter Gerboc.

"Pes je veľmi dobrý preventívny prostriedok. V podstate ho niekedy ani netreba použiť, skôr ho stačí vybrať zo služobného vozidla, on sa ozve a veľakrát už je tak, že je poriadok. Pes je schopný páchateľa zastaviť alebo prípadne ho tak paralyzovať, že nebude schopný ďalšieho úteku a útoku. Úderom košíka spôsobiť teda takú bolesť, aby nemohol páchateľ utekať ďalej," informuje Ján Nemec, vedúci oddelenia služobnej kynológie v Sobranciach. Pod Riaditeľstvom hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach momentálne slúži 83 služobných psov.

Každý musí vedieť všetko. Psovod ho však prispôsobuje potrebám praxe. Ivora vycvičili aj nelegálne prekročenia slovensko-ukrajinskej hranice. Aj keď si z najprestížnejšej súťaže na západe najviac ocenení odniesla práve táto nerozlučná dvojica z východu, Peter Gerboc hovorí, že stále majú rezervy a je čo trénovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy