Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na potraviny míňame až pätinu rodinných rozpočtov. Európsky priemer je pritom necelých 15 %
Zdielať na

Na potraviny míňame až pätinu rodinných rozpočtov. Európsky priemer je pritom necelých 15 %

BRATISLAVA / Situácia s cenami v obchodoch je pre ľudí čoraz neznesitelnejšia. Podľa analytičky Evy Sadovskej na potraviny už mesačne míňame 20 % z rodinných rozpočtov. V porovnaní s ostatnými krajinami v Európe je to oveľa viac. Napríklad pri mesačnom rodinnom príjme 2 000 eur, u nás ide na potraviny až 400 eur. Podľa ministra práce domácnosti dostanú finančnú injekciu najskôr až v novom roku.

"Slováci míňajú na potraviny pätinu zo svojich rodinných rozpočtov. Slovensko je tak nad európskym priemerom. Náklady európskych domácností na tieto položky tvoria v priemere necelých 15 % z celkových nákladov," vyjadrila sa analytička Eva Sadovská. Keď to rozmeníme na drobné, tak pri príjme 1 500 eur minieme mesačne na potraviny 300 eur, alebo pri príjme 1 000 eur zase 200 eur. 

Ceny potravín a nealkoholických nápojov sú pritom na Slovensku siedme najnižšie v Európskej únii. A stále platí to, že v susedných krajinách V4 nakúpime podstatne lacnejšie. V Poľsku sa to oplatí najviac, ceny sú nižšie až o 24 %. V Maďarsku sú potraviny lacnejšie o 11 % a v Česku o 6 %. Pritom stále je najvýraznejší nárast pri olejoch, tukoch, chlebe a pečive, pri mliečnych výrobkoch a mäse. "Za prvých deväť mesiacov roka 2022 dosiahla priemerná inflácia u potravín 15,7 %, v septembri sme si za potraviny a nealkoholické nápoje priplácali dokonca až 23,3 %," uviedla Sadovská.

Pritom stále ostáva smutným faktom, že poriadny obed si nemôže každý druhý deň dovoliť až neuveriteľných takmer 12 % Slovákov, čo je v prepočte až 634-tisíc ľudí. "Aj v tomto prípade nakoľko podľa údajov Eurostatu si v Európskej únii mäsový obed, alebo jeho vegetariánsku alternatívu, nemôže dovoliť menej ako 7 % obyvateľov," vysvetlila analytička. Obyvatelia Horného Zemplína sa zhodujú na tom, že z priemerných platov chod svojich domácností už dlho neutiahnu. Obmedzujú nielen nákupy, no zriekajú sa aj toho, čo si ešte pred pár mesiacmi mohli dovoliť. "Zvýšili sa aj ceny za služby, napríklad si rozmyslím, či investujem tie peniaze na kaderníčku, alebo si doprajeme niečo s deťmi a s rodinou," vyjadrila sa miestna obyvateľka.

Ceny potravín podľa ministra práce stúpajú kvôli cenám energií

Preto je priorita zastropovať ich ceny pre výrobcov potravín a obchodníkov. Presnejšiu schému tejto pomoci chce vláda predstaviť najbližší týždeň. Opozícia ju ale kritizuje za nečinnosť. "Základné potraviny majú DPH v súčasnosti 10 %, my sme žiadali znížiť na 5 %. Alebo zastropovať ceny potravín, ako to urobili v Maďarsku," vyjadril sa poslanec Erik Tomáš (HLAS-SD). 2,3 milióna domácností sa pomoci dočká až v novom roku. Malo by to byť v podobe energetického šeku, ktorý si majiteľ domácnosti uplatní u svojho dodávateľa energií. Aktuálne sa táto masa domácností na dotknutých rezortoch prepočítava. "Máme asi 700 regiónov, kde centrálne zdroje tepla iným spôsobom vykurujú," vyjadril sa minister práce Milan Krajniak.

Cieľ vlády je dosiahnuť stav, aby faktúry domácností v novom roku narástli len o dve desiatky eur. "To želané by bolo, aby v priemere to bolo zhruba 20 eur mesačne na jednu domácnosť. A na to by predbežne mali stačiť tie peniaze, ktoré máme vyčlenené v rozpočte na tento a budúci rok," dodal Krajniak. "Už len dva mesiace sú do konca roka a ľudia netušia, koľko budú platiť za faktúry a rovnako aj firmy. Sme posledné dve krajiny spolu s Maltou v EÚ, ktoré neprijali doteraz žiadne opatrenia," skonštatoval Erik Tomáš.

Súvisiace články