Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Horúčavy vystriedalo ochladenie. Viacero miest na Slovensku zalial dážď, v panelákoch hasiči odčerpávali vodu
Zdielať na

Horúčavy vystriedalo ochladenie. Viacero miest na Slovensku zalial dážď, v panelákoch hasiči odčerpávali vodu

PREŠOV / Silná búrka narobila problémy na východnom Slovensku. V Prešove a Sabinove zaplavila voda viacero úsekov. Neprejazdné boli nielen cesty okresné cesty, ale aj niekoľkokilometrový úsek diaľnice medzi obcami Chminianska Nová Ves a Hendrichovce.

Pri Hermanovciach sa voda liala z poľa priamo na cestu. Nánosy blata a kameňov boli v priebehu chvíle v takom množstve, že niektoré autá sa ďalej ani nedostali. V obci odstraňovali škody po búrke s pomocou dobrovoľných hasičov. V teréne boli aj profesionáli. 

V susednom Sabinove voda zaplavila viacero úsekov. "Hasiči mali dva výjazdy, jeden v obci Drienica, kde sa zosunul svah na auto a následne išli do obce Pečovská Nová Ves," informuje riaditeľ hasičského zboru v Prešove Ľubomír Toďor. Cestu do Hermanoviec sa podarilo sprejazdniť približne po troch hodinách. Nánosy blata odstraňovala ťažká technika. Pršať ale stále neprestávalo. 

Záplavy postihli aj miesta na Orave

Intenzívne prívalové dažde zaliali Trstenú a jej okolie a zanechali na hornej Orave spúšť. Vodiči nemohli prechádzať niektorými úsekmi do dedín, pretože potoky sa vybrežili a vyliali na cestu. Povodeň bola aj na dvoch sídliskách v Trstenej. Krízový štáb mesta Trstená vyhlásil v nedeľu večer tretí stupeň povodňovej aktivity. Zrážky ustáli a z tretieho stupňa zmenili na druhý stupeň. Nánosy bahna upratovali technické služby, hasiči a miestni. "S našou technikou sme ťahali vodu z výťahových šachiet. Boli zatopené, pomáhali sme odčerpávať vodu z parkoviska, pretože nestíhala kanalizácia. Na sídlisku Breh sme pomáhali prečerpávať dažďovú kanalizáciu. Takéto záplavy sme nemali asi 10 rokov, bolo tu 50 centimetrov vody na zemi," informuje veliteľ dobrovoľných hasičov Maroš Medvecký.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy