Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
FOTO: Predstavitelia štátu si v Bratislave pripomenuli výročie okupácie Československa
Zdielať na

FOTO: Predstavitelia štátu si v Bratislave pripomenuli výročie okupácie Československa

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Predstavitelia štátu a hlavného mesta SR Bratislava, ako aj ďalších organizácií si v piatok, 19. augusta, pred Univerzitou Komenského v Bratislave pripomenuli 54. výročie okupácie Československa. K pamätnej tabuli položili vence.

​Na pietnom akte sa zúčastnili prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), premiér Eduard Heger (OĽANO), minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), štátny tajomník rezortu spravodlivosti Ondrej Dostál, europoslanec Ivan Štefanec, primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo, starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja, Ústavu pamäti národa i Univerzity Komenského a veľvyslanectiev.

Ozbrojená invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v noci z 20. na 21. augusta násilne ukončila proces demokratizácie známy tiež ako Pražská jar. Okupáciu pripomína aj 21. jún, Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády v roku 1991. Deň obetí okupácie Československa v roku 1968 sa zaradil medzi pamätné dni novelou zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorú parlament schválil 3. novembra 2020.

Prezidentka: Je povinnosťou konať tak, aby sa neopakovala dráma z augusta 1968

Slovensko dnes o svojej budúcnosti rozhoduje slobodne a samo. Je možnosťou i povinnosťou konať tak, aby sa viac neopakovala dráma z augusta 1968. "Čelíme masívnej propagande, šíreniu lží, nenávisti. Sme vystavení snahe o rozdelenie na nepriateľské tábory. Osud však máme vo svojich rukách. Máme možnosť i povinnosť konať tak, aby sme už viac nezažili drámu z augusta 1968. Práve tento odkaz si máme v týchto dňoch pripomínať," vyhlásila prezidentka.

Ako skonštatovala, Slovensko dnes o svojej budúcnosti rozhoduje slobodne a samostatne. "Nežijeme v bipolárnom svete ako v roku 1968, keď nám štáty z druhej strany železnej opony nemohli nijako pomôcť. Stali sme sa súčasťou demokratického medzinárodného spoločenstva, ktoré pomáha napadnutej Ukrajine," uviedla Čaputová. Ako podotkla, kto iný by mal rozumieť ťažko skúšanej krajine ako tí, ktorých normalizovali pod hlavňami pušiek a tankov.

Za dôležité považuje hlava štátu pripomínať si udalosti spojené s okupáciou vojskami Varšavskej zmluvy a všetky obete. "Dodnes sú živé príbehy ľudí, ktorých poznačil august 1968 a následné normalizačné udalosti," poznamenala. V kontexte vojny na Ukrajine má podľa nej spomienka na udalosti roku 1968 potenciál aktuálnej hrozby.

Premiér odsúdil okupáciu Československa, hovorí o paralele s Ukrajinou

Okupáciu cudzích vojsk v slobodnej krajine podľa neho nemožno akceptovať. Najsilnejší odkaz okupácie vidí v sile ľudí, ktorí sa nevzdali, verili a napokon sa dočkali slobody. "Pražská jar reprezentovala túžbu našich občanov po slobode, po lepšom živote," podčiarkol premiér a podotkol, že okupácia ju potlačila. "Túžili sme po slobode, po lepšom živote. A po tom istom túžia ľudia na Ukrajine," dodal. Paralelu s aktuálnou situáciou vidí aj v tom, že rovnako ako Moskva pri okupácii potrestala Československo, rovnako teraz potrestala Ukrajinu. "Moskva nedopriala slobodu občanom iného štátu," vyhlásil. Heger poukázal aj na krehkosť mieru i slobody. "Sloboda je dnes napádaná nielen na Ukrajine. Sloboda je napádaná aj u nás. Dovolím si povedať, že Moskva dnes vedie hybridnú vojnu s Európou," povedal. Poukázal na dôsledky vojny na Ukrajine a energetickú krízu. Deklaroval, že vláda nenechá občanov bez pomoci.

J. Naď: Okupácia pošliapala snahy o liberalizáciu a demokratizáciu režimu

Okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy pošliapala akékoľvek snahy o liberalizáciu a demokratizáciu socialistického režimu. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). "Nezabúdajme, že dnes takú, ešte horšiu, realitu prežívajú naši ukrajinskí priatelia bojujúci proti ruskej vojenskej agresii. Aj tam okupanti ničia obyčajným ľuďom sny a nádeje na lepšiu budúcnosť - presne tak, ako pred vyše polstoročím v Československu," upozornil Naď.

Ako pripomenul, v dôsledku okupácie zahynuli najmenej štyri stovky Čechov a Slovákov, medzi nimi aj trojica mladých ľudí, ktorí prišli o život počas paľby sovietskych vojakov pri budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí, kde sa konala spomienka. "Uctime si preto ich pamiatku, ktorá nám má pripomínať, aké dôležité je pre udržanie demokratických hodnôt postaviť sa neslobode, nespravodlivosti a útlaku," dodal minister.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy