Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Počas prudkých letných búrok zomrelo najmenej 13 ľudí, ďalší utrpeli vážne zranenia
Zdielať na

Počas prudkých letných búrok zomrelo najmenej 13 ľudí, ďalší utrpeli vážne zranenia

BRATISLAVA / Na francúzskom ostrove Korzika boli vo štvrtok 18. augusta prudké búrky. Nebezpečné počasie zasiahlo aj územie Rakúska a Talianska. Pri búrkach v Európe zomrelo dokopy 13 ľudí, ďalší utrpeli vážne zranenia. Šesť ľudí zomrelo na Korzike, päť v Rakúsku a dvaja v Taliansku. Výstrahy pred vysokými teplotami platia v piatok 19. augusta popoludní takmer pre celé územie Slovenska. Na západnom a východnom Slovensku v noci očakávajú meteorológovia búrky, vydali výstrahy prvého stupňa.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin povedal, že na Korzike je potvrdených šesť obetí, ale ide o predbežný údaj, pretože niekoľko ľudí je stále nezvestných. Na Korzike sa zranilo 20 ľudí, štyria z nich sú vo vážnom stave. Približne 11-tisíc domácností stále nemá elektrinu. 

Búrka prišla na Korziku veľmi nečakane a mnohých ľudí zaskočila. Úrady na Korzike evakuovali kvôli zlému počasiu viaceré kempy. 

Silné búrky v Rakúsku zabili päť ľudí. Traja ľudia zomreli pri páde stromu v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Melanie Reiterová, hovorkyňa Červeného kríža, informovala o úmtrí dvoch detí v Korutánsku na juhu krajiny, kde búrka taktiež vyvrátila niekoľko stromov. Ďalší ľudia utrpeli zranenia. "Na ďalších miestach v Korutánsku búrka strhávala strechy a spôsobila materiálne škody," povedala ďalej Melanie Reiterová. Pre škody spôsobené búrkami bola podľa rakúskych železníc Österreichische Bundesbahnen v Korutánsku a susedných spolkových krajinách pozastavená aj železničná doprava.

V Toskánsku zomreli kvôli spadnutým stromom dvaja ľudia. V meste Carrara bolo hlásené tornádo, intenzívne zrážky spôsobili záplavy a silný vietor strhával strechy. V Grécku meteorológovia varovali pred veľmi horúcimi dňami, čakajú, že sa teploty vyšplhajú až na 42 stupňov Celzia. 

Výstrahy pred búrkami platia pre Slovensko

V súvislosti s vysokými teplotami platia výstrahy prvého až tretieho stupňa od 13.00 do 17.00 h. Na juhu Slovenska môže teplota dosiahnuť až 38 stupňov Celzia. V ďalších okresoch predpovedajú odborníci najviac 36 stupňov Celzia, severnejšie do 34 stupňov Celzia. Búrky sa majú vyskytnúť na západnom a strednom Slovensku najmä v noci. Výstraha platí od piatkového večera 19. augusta do sobotného rána. V Bratislave naďalej platí upozornenie pre smogovú situáciu. Slovenský hydrometeorologický úrad preto odporúča obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku a nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy