Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ruskí študenti sú zúfalí: Nemajú víza, nedostanú sa na univerzitu
Zdielať na

Ruskí študenti sú zúfalí: Nemajú víza, nedostanú sa na univerzitu

BRATISLAVA / Viacerí študenti z Ruska upozornili Televíziu JOJ na to, že majú problém dostať víza na Slovensko. Netušia preto, ako budú pokračovať v štúdiu, ak sa im nepodarí pricestovať včas na univerzitný zápis.

Bojujú s byrokratickým aparátom a boja sa, že sa do našich škôl nedostanú. Najväčším problémom je problematické získanie víz - ak nie sú uchádzačom priamo odmietnuté, musia čakať týždne či mesiace po otvorení akademického roka. So striktným vnímaním absencií na slovenských univerzitách to pre Rusov môže znamenať vylúčenie zo štúdia. "Tento problém nie je nový, sledujeme ho už dlhšiu dobu. V prípade Ruska to je aj o tom, že kapacitné možnosti nám výrazne znížila samotná ruská strana, ktorá označila Slovensko za 'nie' priateľskú' krajinu a došlo aj k redukcii diplomatického personálu," uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Niektorí sú už z okolností zúfalí. Irina svoje prosby dokonca v liste adresovala aj našej prezidentke. Cítila sa zahnaná do kúta a v bezvýchodiskovej situácii nevidela iné riešenie. Trápia sa aj rodičia. "Som mama budúcej študentky. Všetky potrebné dokumenty máme a už na jar sme začali vybavovať termín na ich podanie. No dostali sme ho až na 21. september. Ak dostaneme víza, tak až v druhej polovici októbra vieme pricestovať na Slovensko," poukázala na svoj problém Natália, ktorá žije neďaleko Jekaterinburgu.

Ministerstvo zahraničných vecí pripomína, že podobné trápenia študentov sa netýkajú len našej krajiny. "Nie je to len problém Slovenskej republiky, ale momentálne, pokiaľ ide o Ruskú federáciu, sa to týka všetkých krajín Schengenského priestoru," povedal Klus. Každý to rieši po svojom. Sergej na univerzitu poslal agitovať svoju manželku, Nikolaj sa to pokúsil riešiť bankovým účtom v inej krajine. Otázne však je, aké ochotné budú samotné vysoké školy.

Slovenská technická univerzita podľa slov jej hovorcu s už študujúcimi Rusmi problém nemá. "Problematika sa týka iba novoprijatých uchádzačov, občanov tretej krajiny. Fakulty STU podobné situácie riešia individuálne a budú študentom vychádzať v ústrety, aby to nemalo nepriaznivý dosah na plnenie ich študijných povinností," uviedol Juraj Rybanský. Ústretovosť inštitúcií však nerieši ďalšie problémy mladých ľudí. Aj po prijatí musia prejsť zdĺhavým vízovým konaním.

Desiatky študentov čaká boj s časom. Irina môže na Slovensko prísť až v októbri, Elina s mladšou sestrou majú konzulát navštíviť 19. augusta. Tým sa však proces ani náhodou nekončí. Akademický rok sa v mnohých vysokých školách začína niekedy v týždni od 19. do 23. septembra. V súvislosti s vysokými cenami energií a relatívnou chudobou samospráv sa však hovorí o skoršom štarte. Napríklad Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre otvorí svoje brány už 12.9.

Absenčný úzus jednotlivých škôl sa pohybuje na úrovni dvoch či trochu povolených chýbaní na predmet a pri strate niekoľkých týždňoch by študenti neboli schopní ukončiť semester. Otázkou je, aké nápomocné budú samotné univerzity, pričom na súčinnosť vyzýva aj Martin Klus. "Baví ma štúdium, na ktoré som sa dal. Keby som mal tridsať, tak sa na to možno vykašlem, ale mám už svoj vek!" s entuziazmom uzavrel šesťdesiatnik Sergej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy