Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ukrajinke na Slovensku zistili rakovinu, ako utečenke jej ale poisťovňa nepreplatí životne dôležité lieky
Zdielať na

Ukrajinke na Slovensku zistili rakovinu, ako utečenke jej ale poisťovňa nepreplatí životne dôležité lieky

BRATISLAVA / Na Slovensku jej diagnostikovali rakovinu, a to so sebou prinieslo právny problém. Poisťovňa totiž utečencom prepláca lieky len pri kontinuálnej liečbe a matka s dcérou sa tak ocitli v ťažkej situácii.

"Mama je jediný člen mojej rodiny, nikoho iného nemám. Preto sa teraz tak snažím niečo urobiť, musím ju nejakým spôsobom vytiahnuť z tejto situácie," povedala jej dcéra Irina. 63-ročná vysokoškolsky vzdelaná žena si z úst lekárov už druhýkrát vypočula, že má rakovinu. Chce sa vyliečiť a prežiť zvyšok svojho života s dcérou. "Náš lekár na Slovensku nám povedal, že potrebujeme liečbu začať čím skôr, takže tie lieky nám pomôžu. Požiadal však od poisťovne, aby to zaplatila a oni to odmietli. Mama má status utečenca a nebola tu poistená," smutne konštatovala Irina.

Rozsah zdravotnej starostlivosti pre osoby s dočasným útočiskom nie je obsiahlym materiálom. Zmestí sa na jednu stranu formátu A4. "Ak má osoba štatút poskytnutého dočasného útočiska, tak má nárok na neodkladnú zdravotnú starostlivosť a zdravotnú starostlivosť, ktorá je definovaná presnejšie na webe Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky," vysvetlila hovorkyňa inštitúcie Petra Lániková. Tu by však problém byť nemal. "Onkologické ochorenie sa považuje za neodkladnú zdravotnú starostlivosť a ukrajinskí onkologickí pacienti dostávajú podobný rozsah liečby ako slovenskí," uviedol profesor Michal Mego, prednosta kliniky s týmto zameraním.

V jednostranovom popise rozsahu neodkladnej zdravotnej starostlivosti je ale tiež napísané, že lieky na výnimku budú schvaľované iba v prípade pokračujúcej liečby. Keďže pani Laryse diagnostikovali melanóm na Slovensku, liek Keytruda jej poisťovňa nepreplatí. "Status utečenca nám strašne pomáha tu žiť, no nedáva nám možnosť sa poistiť," lamentovala Irina.

O azyl môžu požiadať až o šesť mesiacov a na výber tak veľa nemajú. "Lekárom sa odporúča komunikovať so zmluvnými lekármi poisťovní, ktorí individuálne posudzujú každý jeden prípad," poradila Lániková. Dvojčlenná rodina je už zúfalá. "Mám kamarátov v Nemecku, ku ktorým tiež prišli rodičia a oni tam majú normálne verejné poistenie ako aj občania," uzavrela Irina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy