Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obilie z Ukrajiny by malo byť viac kontrolované
Zdielať na

Obilie z Ukrajiny by malo byť viac kontrolované

BRATISLAVA / Ukrajinské obilie by malo cez Slovensko iba prechádzať a pokračovať ďalej, najmä do Afriky, kde ho potrebujú najviac. Časť z neho skončila aj v našich mlynoch a to vyvolalo negatívne reakcie. Ministerstvo pôdohospodárstva preto zvolalo rokovanie expertov, ktorého výsledkom má byť najmä posilnenie kontroly.

Na dovoz ukrajinského obilia okrem iných upozornila aj poľnohospodárska a potravinárska komora, ktorá trvá na tom, že Slovensko musí zostať len tranzitnou krajinou.

"V našich mlynoch naozaj končí už aj ukrajinské obilie. Problém je najmä s tým, že na Ukrajine majú iné normy v oblasti limitov pesticídov, priemyselných hnojív a správnej farmárskej praxe ako v Európskej únii," vysvetlil Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 

Na ministerstve sa preto zišli aj slovenskí pestovatelia, skladovatelia i spracovatelia. Mlynári a pekári tam mali partnerov ubezpečiť, že o spracovaní ukrajinskej pšenice vôbec neuvažujú. Individuálne prípady nákupov z Ukrajiny preveria úrady. "Kontroly sa budú sústreďovať najmä na rezíduá pesticídov, mykotoxínov a rádiologické vyšetrenia, alebo aj na GMO," uviedol Andrej Wallner, hovorca ministerstva pôdohospodárstva. 

Ďalším problémom, ak by lacná ukrajinská pšenica zostávala na Slovensku, by bolo negatívne ovplyvňovanie cenotvorby a odbytu domácej pšenice. "Na Slovensku sa urodí pšenica, kukurica a olejniny v takom rozsahu, že sme nútení tieto komodity vyvážať. napríklad, vyvážame zhruba 60 % pšenice," konštatoval Jozef Rebro zo Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností. 

Inak, naši poľnohospodári a potravinári už môžu agrorezortu nahlasovať skladové zásoby základných komodít. Vyšla totiž vyhláška, ktorá určuje detaily. "Minister pôdohospodárstva by mal byť informovaný o tom, koľko máme v skladoch kľúčových poľnohospodárskych komodít, prípadne potravín," reagovala členka pôdohospodárskeho výboru Jarmila Halgašová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy