Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koniec MIGov na Slovensku, privítame stíhačky F-16
Zdielať na

Koniec MIGov na Slovensku, privítame stíhačky F-16

BRATISLAVA / Životnosť sovietskych stíhačiek MIG-29 sa blíži ku koncu. Ministerstvo obrany ich plánuje do 1-ého septembra uzemniť. Dlhodobo plánový krok urýchlila vojna na Ukrajine, nedostatok náhradných dielov, ale aj personálu. Keďže nové stíhačky F-16 nám majú dodať až o dva roky, vzdušný priestor Slovenska budú chrániť Česi a Poliaci. To sa ale nepáči Robertovi Ficovi.

Slovenské nebo doposiaľ strážili ruské stíhačky MIG 29, to už bude čoskoro minulosťou. Pre agresiu Kremla na Ukrajine sa ministerstvo obrany rozhodlo ich uzemniť k 1. septembru.

Posledné letuschopné stíhačky mali ešte nejaký ten čas lietať. Okrem známych problémov s vysokými nákladmi za údržbu strojov, náhradnými dielmi vznikol aj problém personálny. Noví piloti sa už pripravujú na nové stroje a zároveň sa vyparili ruskí technici, ktorých úlohou malo byť udržiavanie MIGov. 

"Boli tu ruskí technici, na Sliači, ktorí sa mali starať a majú sa starať o MIGy, stiahli všetkých a už dnes máme problémy, aby sme dokázali udržať MIGy letuschopné," informoval minister obrany Jaroslav Naď. Do príchodu nových F-16tiek, ktoré objednala ešte bývalá vláda ostávajú zhruba dva roky. Rezort obrany je pred definitívnou dohodou, že slovenský vzdušný priestor dovtedy postrážia naši susedia.

"Sme dohodnutí s Čechmi a Poliakmi," uviedol minister Naď. "To sú tie prvky straty suverenity, prečo nám má iná krajina chrániť priestor," vyjadril sa Robert Fico. "Som šokovaný z vyhlásenia Smeru, že by sme mali ešte tými lietadlami lietať naďalej, to chcú ohrozovať ľudí?" reagoval minister obrany. Pre ruské stroje to nemusí znamenať vojenský koniec, ich ďalšia misia môže pokračovať na Ukrajine.

Podľa opozície to je pravý dôvod predčasného uzemnenia strojov. "Uzemnenie ruských bojových stíhačiek je spojené ako ich čo najjednoduchšie darovať na Ukrajinu," povedal Robert Fico. Možnosť odpredať MIGy Ukrajine spomínal. "Odpredaj alebo nejaká zámena alebo niečo podobné, o tom sa budeme baviť, keď to bude aktuálne," uviedol Naď. "Niektoré časti výzbroje, ale až keď budeme mať plnohodnotnú náhradu. Ukrajinci ich potrebujú teraz, to je jasné," vyjadril sa náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko. Nové stíhačky by už mohli začať strážiť slovenské nebo v polovici roka 2024.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy