Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Desiatky Slovákov sa každoročne stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi
Zdielať na

Desiatky Slovákov sa každoročne stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi

BRATISLAVA / Obchodovanie s ľuďmi spolu s obchodom so zbraňami a drogami dlhodobo patrí k najvýnosnejším biznisom na svete. Týkať sa môže každého, napríklad ak vycestuje za prácou do zahraničia. Obeťami novodobého otroctva sa každý rok stanú aj desiatky Slovákov.

"Ak niekoho budú potrebovať na sexuálne zneužívanie, tak takéto osoby budú vyhľadávať na diskotékach alebo iných spoločenských aktivitách, kde môže sa prezentovať tento páchateľ, ako domnelý loverboy, ktorý chce opantať tú dámu, a na základe vzniknutého vzťahu ju dostať do krajiny, kde ju chcú zneužívať," hovorí o najčastejšej forme obchodovania s ľuďmi šéf odboru prevencie kriminality rezortu vnútra, Jozef Halcin.

Mnohé obete sa do situácie dostávajú aj účelovými sobášmi

Väčšinou ide o ženy vo veku 19 až 21 rokov so základným alebo stredoškolským vzdelaním. Podľa zistení polície slovenské obete najčastejšie zneužívajú slovenskí páchatelia. Ich obľúbeným miestom je Veľká Británia. "Najčastejšie tieto obete uniknú z toho prostredia prostredníctvom buď polície, čiže polícia robí nejaký zásah v rámci operatívnej činnosti, alebo prostredníctvom klientov, ktorí využívajú služby týchto obetí," tvrdí Halcin. 

Ministerstvo vnútra SR

Liečba môže trvať roky

Následná liečba a vyrovnanie sa s takouto minulosťou môže trvať roky. Psychologička upozorňuje na posttraumatickú stresovú poruchu. "Často tieto obete majú aj nejaký zážitok sexuálneho obťažovania v rodine alebo medzi blízkymi," hovorí psychologička Barbora Kuchárová

Okrem spomínaného sexuálneho vykorisťovania sú na vzostupe aj iné formy obchodovania s ľuďmi. "Napríklad nútené sobáše sú v poslednom čase veľmi často zaznamenávané práve predovšetkým u mladých ľudí, u detí do 18 rokov, ktoré predstavujú na Slovensku až 34 percent všetkých obetí v obchodovaní s ľuďmi," informuje Halcin. 

MInisterstvo vnútra SR

Posledný alarmujúci medializovaný prípad má na svedomí slovensko-poľský pár

V anglickom meste Bristol 46-ročný Maroš Tancoš a rovnako stará jeho partnerka Joanna Gombuská roky zneužívali svoje obete pre svoj biznis. Pod hrozbou násilia ich v autoumývarke, ako aj na iných miestach, denne nútili pracovať 16 až 18 hodín denne, 7 dní v týždni. Súd napokon Tancošovi vymeral 16 rokov väzenia a jeho priateľke 9-ročný trest. "Na začiatku bolo všetko dokonalé. Potom sa to všetko zmenilo. Sľúbili nám výplatu. Keď sme sa sem dostali, oklamali nás," hovorí obeť. 

"Prvým odporúčaním pre pre uchádzačov je, že by si mohli hľadať prácu na overených pracovných portáloch, toto totiž platí, že my overujeme pracovné ponuky a tým pádom overujeme aj zamestnávateľov," hovorí PR manažérka portálu profesia.sk, Nikola Richterová. Za posledných 13 rokov bolo na Slovensku do Programu podpory a ochrany obetí zaradených 306 ľudí, z toho bolo sexuálne vykorisťovaných 122.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy