Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Čechách narástol počet utečencov štvornásobne, prichádzajú zo Slovenska
Zdielať na

V Čechách narástol počet utečencov štvornásobne, prichádzajú zo Slovenska

PRAHA / Česká polícia rieši veľký nárast nelegálnych migrantov zo Slovenska. Najčastejšie ide o Sýrčanov, ktorí sa chcú dostať do západoeurópskych krajín.

Česká polícia má zábery z jednej z akcií zastavenia dodávky s migrantmi. V rámci akcie Migrácia zastavili dodávku, vodiča a spolujazdca spacifikovali pomocou donucovacích prostriedkov. V nákladnej časti našli ďalších 8 Sýrčanov, ktorí postupne vystúpili z auta. 

"Aktuálne sú obidvaja prevádzači v policajnej cele. Sú podozriví zo spáchania trestného činu organizovania a umožnenia nedovoleného prekročenia štátnej hranice. V prípade dokázania viny im hrozí 5 rokov vo väzení," informovala hovorca českej polície, Petr Vala.

Nárast utečencov, ktorí zo Slovenska mieria cez Česko na Západ je enormný. V júni Česi zachytili okolo 70 migrantov, v júli už majú rovnaké číslo za posledný týždeň. Ide o štvornásobný nárast.  

"Za necelý týždeň na cudzineckej polícii zaistili 147 migrantov.  Z toho bolo 5 detí. V drvivej väčšine išlo o sýrskych migrantov, ktorí k nám vždy pricestovali zo Slovenska," uviedol hovorca polície Petr Vala. Utečenci zo Slovenska prichádzajú v dodávkach, kamiónoch, ale aj vo vlakoch, alebo hranicu prekračujú pešo. K práci kriminalisti využívajú najmodernejšiu techniku. 

"Napríklad, drony alebo špeciálny prístroj, ktorý dokáže odhaliť migrantov pomocou tlkotu srdca," konštatoval Petr Vala.

Zatiaľ čo prevádzači končia v policajných celách, utečenci putujú do detenčných centier, odkiaľ následne prebieha jednanie o spätnom vydaní na Slovensko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy