Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Extrémne horúčavy spôsobili aj vysychanie lesných potôčikov a studničiek
Zdielať na

Extrémne horúčavy spôsobili aj vysychanie lesných potôčikov a studničiek

HOSTIE (OKR. ZLATÉ MORAVCE) / Neďaleko obce Hostie úplne vyschol potok a rovnaký problém majú pri Machulinciach, kde hrozí úhyn rakov.

"Hostiansky potok je vyschnutý na úseku asi 500 metrov, ale v tých vyšších polohách sa trošku vody nachádza, ale stráca sa každým dňom," vysvetlil vedúci LS Hrušov, Jozef Paulenka. Vyschnuté sú aj viaceré lesné pramene. "Takéto sucho si nikto nepamätá," dodal Jozef Paulenka. Vodu v lese potrebuje aj zver, ktorá tam žije, no a samozrejme to spôsobilo aj úhyn vodných živočíchov. "Je to vlastne taká ekologická katastrofa, v takom malom rozsahu," skonštatoval Jozef Paulenka.

Problémy zaznamenali aj v neďalekých Machulinciach. Horský potok, v ktorom je množstvo rakov úplne vyschol. V minulosti aktivisti z obce, raky do Machulinského potoka doniesli a roky sa im tam darilo prežiť. Chráneným živočíchom hrozí teraz úhyn, preto ich premiestňujú do lokalít, kde voda ešte je. "Ja som tu spravil dve hrádze, ale už aj tu je málo vody, bolo by lepšie ich dať vyššie," opísal obyvateľ Machuliniec, Milan Vondráček.

Aj lesníci sa pokúsili urobiť rezervy vody stavaním hrádz, kde ju zadržiavajú a postupne sa uvoľňuje. Táto metóda sa osvedčila a teraz to plánujú urobiť aj v ďalších miestach. Všetci sa ale zhodujú, že najviac by pomohol výdatný dážď. "Ten potok, kde máme priehradzky je pilotný projekt a sa nám to osvedčilo, určite v tom budeme pokračovať," dodal Paulenka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy