Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Extrémne horúce dni: Podľa vedcov je to len začiatok a máme si zvykať na život v horúčavách
Zdielať na

Extrémne horúce dni: Podľa vedcov je to len začiatok a máme si zvykať na život v horúčavách

BRATISLAVA / Podľa expertov Európa zažíva najväčšie prejavy extrémneho otepľovania. Nie sú to len mimoriadne vysoké teploty, ale aj sucho, požiare z tepla a tiež alarmujúci úbytok vody. Experti majú jasno v tom, že tieto klimatické zmeny spôsobila naša civilizácia. Už menej jasnú predstavu však majú o tom, aké opatrenia je potrebné urobiť ako prvé.

Extrémne horúce a suché leto predpovedali experti už na jar tohto roku a do horúceho pásma zahrnuli aj územie Slovenska. Celá južná polovica Európy je v červenej farbe a dnes už vieme, že predpoveď sa určite naplnila. 

"V priestore Európy sa zatiaľ toto leto objavilo niekoľko vĺn horúčav, ktoré prioritne smerovali do západnej Európy na Pyrenejskom poloostrove a čiastočne nad Francúzsko," informuje meteorologička Miriam Jarošová. Horúčavy sa nakoniec ukázali oveľa extrémnejšie a v oveľa širšom pásme, ako v predpovedi. V polovici júla padali vysoké teploty už aj v Británii, v Nemecku a v Dánsku. Zatiaľ neoficiálnu "štyridsiatku" sme zaznamenali aj na Slovensku. 

Horúčavy vysušili územie a ľahko vzbĺkli požiare najmä v Grécku alebo v Chorvátsku. Nedá sa nevšimnúť si, že v posledných rokoch sú vlny horúčav čoraz častejšie. Niektorí výskumníci svetového počasia hovoria o strojnásobení výskytu vĺn horúčav a upozorňujú na to, že najrýchlejšie a najintenzívnejšie pribúdajú práve v Európe. Bežne sa stáva, že počas leta k nám zaveje horúci vzduch zo severnej Afriky a teploty vyskočia nad 30 stupňov. Spôsobuje ho podľa vedcov tlaková níž nad Atlantikom vo vyšších hladinách atmosféry. Tak je to aj teraz. "Ten teplý vzduch, ktorý sa zohrial niekde nad Saharou, sa v prúdení dostal postupne nad západnú Európu a potom aj k nám do strednej Európy," dodáva Miriam Jarošová.

Príčin, prečo sú vlny častejšie a horúcejšie, môže byť viacero - zmena cirkulácie vzduchu a oceánov, otepľovanie na Arktíde, vysušená pôda, ktorá odráža viac energie nad povrch. Na to, ako čeliť horúčavám odborníci ponúkajú viacero riešení. No v odpovedi na otázku, ktoré by prinieslo okamžitý efekt, sa zhodnúť nevedia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy