Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Suchá a nedostatok zrážok spôsobujú v obci problém s pitnou vodou. Netečie už tri dni
Zdielať na

Suchá a nedostatok zrážok spôsobujú v obci problém s pitnou vodou. Netečie už tri dni

HRLICA / Pre dlhotrvajúce suchá a málo zrážok majú ľudia v mnohých obciach Slovenska problém s pitnou vodou. V Hrlici pri Revúcej však vodu odstavili ešte v stredu, 20.júla. Obchod v dedine nie je, ľudia musia cestovať aby si ju kúpili. Seniori, či matky samoživiteľky s malými deťmi si však pitnú vodu ani takto zabezpečiť nedokážu.

"Je to veľmi ťažké, lebo máme malé detičky, sú tu starí ľudia," hovorí obyvateľka obce.

V obci je pre nedostatok vody vyhlásená mimoriadna situácia. Obchod, kde by si ľudia aspoň balenú vodu mohli kúpiť, v dedine nie je. Nachádza sa tam síce malý prameň, dostať sa k nemu ale dá buď terénnym autom, alebo peši. "Sú tu starí ľudia, ktorí nie sú schopní ísť na prameň a doniesť si tú vodu domov," povedala obyvateľka obce. 

Obyvatelia už nevedia, na koho sa majú obrátiť. Starosta sa v obci dlhodobo nezdržiava. Obecný úrad je takmer stále zatvorený, úradné hodiny chýbajú. pŠtáb TV JOJ sa pokúšal spojiť telefonicky s predstaviteľmi samosprávy. "Všade je veľký problém s vodou a zasiahlo to aj našu obec to po prvé a po druhé máme malý prítok a veľký odtok z rezervoára," vyjadril sa starosta obce Slavomír Poliak. 

Podľa miestnej poslankyne do miestneho rezervoára tečie dostatok vody, priveľa jej ale míňajú obyvatelia. "Problém nie je s vodou, nám veľmi dobre priteká, lenže stále niekto vypúšťa vodu," povedala Helena Klimová, obecná poslankyňa.

"Naschvál niektorí ľudia vypúšťajú vodu, aby nebola, aby sme mali problémy," uviedol starosta Poliak. Už počas nasledujúcich dní by mali vodu v obci púšťať aspoň na dve hodiny, aby si ľudia mohli urobiť zásoby. Starosta obce prisľúbil, že sa tomuto problému bude venovať. 

A zrejme tak aj urobil. Už krátko po odchode štábu TV JOJ z obce sa zrazu voda obyvateľom akoby zázrakom z kohútikov spustila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy