Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dúhový Pride sa po dvoch rokoch vrátil do ulíc. Zo státisícov občanov robíme ľudí druhej kategórie, hovorí Šimečka
Zdielať na

Dúhový Pride sa po dvoch rokoch vrátil do ulíc. Zo státisícov občanov robíme ľudí druhej kategórie, hovorí Šimečka

BRATISLAVA / Festival Dúhový PRIDE Bratislava sa v sobotu, 23. júla, vrátil na Hviezdoslavovo námestie a po dvoch rokoch sa uskutočnil aj sprievod ulicami Bratislavy. Záštitu nad 12. ročníkom festivalu prevzali Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, Michal Šimečka, podpredseda Európskeho parlamentu a Matúš Vallo a primátor hlavného mesta. Vystúpili na ňom interpreti Adam Pavlovčin, Gipsy Čáve, FVLCRVM a ďalší. Programom divákov a diváčky previedla Veronika Cifrová Ostrihoňová.

V sobotu, 23.júla, zazneli Hviezdoslavovým námestím od 13:00 hodiny príhovory hostí zo samosprávy, politiky, ľudskoprávnych organizácií, LGBTI+ komunity a diplomatického zboru.

Novinkou bola aj family zóna a program pre deti, o ktorý sa postarala kapela Pánko a zabávačka Šašinka Sašinka. "Festival nepriamo reaguje aj na hrozbu zákazu vyvesenia dúhových vlajok na verejných budovách a vďaka bezprecedentnej podpore našich partnerov tak budeme mať možnosť vidieť tento víkend v Bratislave najviac dúhových vlajok v histórii," uviedol Macko. Sobotňajšiemu festivalu predchádzali dve konferencie zamerané na firemný sektor a inklúziu LGBTI+ ľudí.  

LGBTIQ+ práva sú ľudské práva a nie je možné v nich robiť kompromisy, uvádza diplomatická komisia

Diplomatická komisia je presvedčená o tom, že LGBTIQ+ práva sú ľudskými právami a nie je možné v nich robiť kompromisy. Pri oslavách Dúhových festivalov v Banskej Bystrici, Bratislave či v Košiciach si komunita ctí vytrvalosť ľudí LGBTIQ+ komunity v ich vytrvalosti v boji za autentický a slobodný život nielen na Slovensku ale aj vo svete. Informovalo o tom Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických na Slovensku v tlačovej správe.

"Taktiež oceňujeme úsilie ochrancov ľudských práv LGBTQI+ a organizácií občianskej spoločnosti, ktorí neúnavne pracujú na presadzovaní dodržiavania ľudských práv všetkých. Sú to partneri a spojenci. Silné a zdravé demokracie zaisťujú LGBTQI+ ľuďom možnosť plne sa zapájať do spoločnosti a využívať všetky výhody dostupné pre ich občanov. Krajiny sú silnejšie, keď všetci ľudia bez ohľadu na sexuálnu orientáciu, rodovú identitu alebo prejav, alebo pohlavné charakteristiky sú plne uznávaní ako slobodní a rovnocenní členovia spoločnosti," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktorý pri príležitosti Dúhového Pride v Bratislave vydala diplomatická komunita.

Zo státisícov občanov robíme ľudí druhej kategórie a odopierame im rešpekt a ľudské práva, uviedol na Dúhovom Pride Šimečka

V uznaní párov rovnakého pohlavia, ochrane detí z dúhových rodín a v zabezpečení dôstojnej tranzície podľa jeho názoru nepochopiteľne prehrávame. Uviedol to počas bratislavského Dúhového Pride-u, na ktorom sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. 

„Štyridsať percent LGBTI ľudí za posledný rok zažilo pre svoju identitu obťažovanie, mnohí aj fyzické násilie. Iba 26 percent z nich sa ku svojej identite hlási otvorene. Toto pretrvávajúce dusno už vyhnalo zo Slovenska tisíce ľudí. Ďalší nad odchodom uvažujú. To je strata, ktorú si nemôžeme dovoliť. Nemusí to tak ale byť večne. Ako podpredseda Európskeho parlamentu vidím, že sa to dá inak. Aj v kresťanských krajinách, aj v našom kultúrnom priestore," uviedol Šimečka s tým, že ako príklad spomenul prípad Rakúsko. Ku katolíckej cirkvi sa tam hlási viac ľudí, ako na Slovensku.

Prezidentka: Spoločnosti, ktoré najlepšie pracujú so svojou rozmanitosťou, najlepšie odolávajú krízam

Spoločnosti, ktoré najlepšie pracujú so svojou rozmanitosťou sú tie, ktoré najlepšie odolávajú krízam. Aj keď to možno nevieme, všetci poznáme gejov, lesby alebo transrodových ľudí. Ich život sa odlišuje od predstáv, z ktorých majú niektorí obavy. Dôležité je hľadať si k sebe cestu, viesť dialóg bez invektív a nájsť spôsob, ako môžeme na Slovensku spolu žiť. Pripomenula to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

"Patríte k LGBTI komunite, no zároveň ste naše deti, príbuzní, susedia, spolužiaci, kolegovia. Pracujete v každej jednej profesii vrátane školstva, zdravotníctva či sociálnych služieb. Ste tu doma a problém nie je s vami, ale s tými, ktorí si z vás robia terč pre naplnenie svojich politických cieľov. Slovensko potrebuje aj váš talent a hodnoty, ktoré tvoríte," uviedla prezidentka po stretnutí s jedným z najúspešnejších slovenských startupistov, učiteľkou a odborníčkou na vzdelávanie detí s rôznymi vzdelávacími potrebami a s medzinárodným párom, ktorý sa po 12 rokoch na Slovensku odsťahoval do zahraničia. 

Mária Kolíková: Je v poriadku byť samým sebou

Na PRIDE prijala pozvanie vystúpiť aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Učím svoje dcéry, že je v poriadku byť samými sebou. Učím ich, nech žijú slobodne a rozhodujú sa spravodlivo a s ohľadom na iných. A dnes tu stojím aj pre ne. Stojím tu aj pre mojich iných blízkych ľudí. Takých, ktorí patria k tým, ktorým sa hovorí LGBTI ľudia alebo niekedy len LGBTI, akoby nešlo ani o ľudí," povedala Mária Kolíková vo svojom vystúpení.

Polícia poďakovala za pokojný priebeh festivalu

Vzhľadom na veľký počet účastníkov uzavrela polícia v centre hlavného mesta dopravu. Na bezpečnosť dohliadalo 50 mestských policajtov, štátna polícia, kynológovia a príslušníci antikonfliktného tímu. Dodržiavanie verejného poriadku monitorovali policajti aj prostredníctvom kamerového systému.

Pod dohľadom polície bolo aj druhé zhromaždenie s názvom Hrdí na rodinu. Jeho účastníci pochodovali ulicami Starého Mesta za tradičné hodnoty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy