Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kontrola z europarlamentu na východe krajiny. Slovensko môže prísť o poriadne peniaze
Zdielať na

Kontrola z europarlamentu na východe krajiny. Slovensko môže prísť o poriadne peniaze

Zdroj: SITA

PETROVCE NAD LABORCOM / Na Slovensko prišla delegácia z Európskeho parlamentu. Ich najčastejšie používaným výrazom bolo slovo "škandál". V rómskej osade v Petrovciach nad Laborcom chceli vidieť ako využívame dostupné eurofondy. Situácia je žiaľ podobná na viacerých miestach našej krajiny.

Prechádzka rómskou osadou europoslancov prekvapila. Situácia je vraj kritická. "je to absolútny škandál, že títo ľudia nemajú žiadnu perspektívu pre budúcnosť," uviedol predseda Výboru EP pre regionálny rozvoj Younous Omarjee. 

V osade neexistuje vodovod, kanalizácia ani ďalšia infraštruktúra. Ľudia tu majú prístup k pitnej vode iba s pomocou automatu a predplatenej karty. "Keď máme peniaze na karte, tak vtedy pôjdem a si dáme," opisuje jeden z obyvateľov osady. 

Európska únia ponúka Slovensku už od roku 2007 miliardy eur aby tieto problémy v marginalizovaných komunitách riešilo. Všetko vraj zlyháva na chýbajúcej ochote politikov. "Vraciame peniaze, ktoré sú určené na integráciu Rómov do rozpočtu Európskej únie. V najlepšom prípade ich potom presúvame na iné priority. je to zarážajúce a neakceptovateľné," hovorí europoslanec Peter Polák. 

V Petrovciach nad Laborcom čoskoro pribudne kanalizácia. Po výstavbe však bude potrebné zabezpečiť aj jej prevádzku. "Treba sa na ňu aj pripojiť a platiť. A to v tejto skupine bude trošku problém. To je podľa mňa alfa omega, ktorú treba riešiť," hovorí starosta obce Štefan Rovňák. 

Európska únia nám chce preplatiť úplne všetky náklady súvisiace s projektami pre rómov. V najbližšom období na to dostaneme 15 miliárd eur. Ak ich nezačneme ihneď míňať, príde nekompromisná reakcia. "Či je to hrozba z našej strany, tak poviem, že je to upozornenie," dodáva predseda Výboru EP pre regionálny rozvoj Younous Omarjee. 

"Budeme musieť násjť účinné opatrenie, aby aj tá politická vôla v prípade rómskych projektov tu bola," dodáva slovenský europoslanec Peter Polák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy