Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obyvatelia hornej Oravy sa obávajú zimy. Na uhlie a brikety sú poradovníky
Zdielať na

Obyvatelia hornej Oravy sa obávajú zimy. Na uhlie a brikety sú poradovníky

ORAVA / Obciam na hornej Orave nie je čo závidieť. Na uhlie či brikety na zimu pre domácnosti sú už teraz v lete poradovníky. Obce pritom ležia v chladnej doline a nemajú plyn. Ľudia sú preto viac-menej odkázaní na kúrenie drevom, či uhlím. Lenže sklady sú takmer prázdne.

Uhlie uhoľným skladom na Orave dodávali v minulosti najmä Nemci, Česi a Poliaci. Ak teraz uhlie príde, tak iba jedným kamiónom z Poľska, a to iba raz za týždeň. Podla Oravcov obchodu ublížila vojna. "Mám 86 rokov, ale toto sa nestalo, čo sa teraz robí. Uhlia niet," hovorí 86-ročná obyvateľka Oravy Agneša. 

"Všetko máme prázdne a nevieme, kedy prídu ďalšie dodávky," uviedol Jozef Majchrák z UHoľných skladov Zakamenné. Minulý rok o tomto čase bola ich hala plná uhlia. Bolo tu až 400 ton uhlia a teraz je prázdna. "Sám neviem, ako to zvládneme túto zimu, čo príde. Máme objednávky a Poliaci nám vôbec nedodávajú," dodal Majchrák. 

"My sme ešte v nedeľu museli kúriť, my kúrime aj v týchto horúcich mesiacoch," uviedla Martina Bohucká z Uhoľných skladov Lokca. 

Do Zakamenného raz za týždeň príde kamión len s eko hráškom. V skladoch preto museli po prvý raz zviesť na uhlie poradovníky. "Dávajú nám to na prídel. Jeden kamión, mohli by ich brať aj päť, ale nedajú nám viac," dodáva Majchrák. Minulý rok stála tona 230 eur, momentálne 650 eur. 

Podobná situácia je aj v sklade v Lokci. "Dávame uhlie na prídel. Domácnosti, čo majú spotreby 6 až 8 ton, teraz im dávame 4 tony, aby sa každému ušlo," uviedla Martina Bohudcká z Uhoľných skladov Lokca. 

"Vláda poľským občanom umožnila priamy odber z brane za dvadsať eur, u nás to uhlie stojí 65 eur meter, bolo by dobré, keby tá vláda umožnila ľuďom sčasti pokryť tieto náklady," dodal Majchrák. 

Zohnať brikety je tiež problém. Na zimnú sezónu jeden oravský dom minie približne päť paliet brikiet, pričom jedna paleta stojí aj okolo 300 eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy