Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pochybné prijímačky či prepadnutie päťsto študentov. Kauza, ktorú malo vyriešiť ministerstvo školstva, zostáva nepotrestaná
Zdielať na

Pochybné prijímačky či prepadnutie päťsto študentov. Kauza, ktorú malo vyriešiť ministerstvo školstva, zostáva nepotrestaná

TREBIŠOV / Jedna z najväčších káuz, ktorú malo vyriešiť ministerstvo školstva, zostáva nepotrestaná. Išlo o pochybné prijímačky, duplicitu žiakov či prepadnutie takmer 500 študentov z celého ročníka. Za to všetko mala byť Súkromná stredná odborná škola v Trebišove zrušená. Jej prevádzkovateľ sa ale zbavil zodpovednosti.

Škola naďalej funguje a všetky jej chyby z minulosti sú zabudnuté

Ministerstvo totiž stoplo proces jej vyradenia. "Keďže má škola nového zriaďovateľa, muselo ministerstvo pristúpiť k rozhodnutiu zastavenia konania," uviedlo ministerstvo v stanovisku. Postup ministra školstva Gröhlinga a jeho podriadených je nepochopiteľný. Školy sa tak už vôbec nemusia obávať zrušenia, ak porušia zákon. Úradníci sa prípadu venovali dva roky, no nedokázali ho uzavrieť. "Aby sa nestalo to, že by to rozhodnutie niekto spochybňoval, že daná škola by mala byť vyradená zo siete," uviedol minister školstva v roku 2020.

Ministerstvo o novom zriaďovateľovi školy rozhodlo skôr, ako uzavrelo otázku jej zrušenia. Termín vybavenia žiadosti bol naozaj expresný. Trvalo to približne mesiac. Táto škola unikla zrušeniu už po druhýkrát vo svojej histórii. Pochybenia sa vždy potvrdili, no nastali administratívne rošády. Štát posiela na jej prevádzku dva milióny eur ročne. "Ministerstvo zaviazalo nového zriaďovateľa, aby prijal a dodržiaval systémové opatrenia, ktoré zabránia opakovaniu sa zistení Štátnej školskej inšpekcie z minulosti," dodalo ministerstvo v stanovisku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy