Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Extrémistické názory sa objavujú aj v armáde. Medzi vojakmi sa objavilo šírenie dezinformácií a konšpiračných teórií
Zdielať na

Extrémistické názory sa objavujú aj v armáde. Medzi vojakmi sa objavilo šírenie dezinformácií a konšpiračných teórií

BRATISLAVA / Neochota dať sa zaočkovať proti covidu oslabila niektoré vojenské útvary. Vyplýva to z najnovšej správy vojenského spravodajstva. Extrémistické názory boli vlani na vzostupe v celej spoločnosti a odrazilo sa to aj v ozbrojených zložkách. Odborníci zároveň upozorňujú, že ruská propaganda zďaleka nevyčerpala všetky svoje možnosti.

Najväčšou bezpečnostnou hrozbou pre Slovensko bolo Rusko. To malo veľký vplyv na verejnú mienku. "Cieľom informačnej vojny je vždy oslabiť vôľu spoločnosti brániť svoj štát, to znamená polarizovať a je úplne jedno, na akej téme," povedal náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Spoločnosť sa radikalizuje a polarizuje. Hovoria zistenia vojenského spravodajstva s tým, že prijateľným sa stáva aj to, čo bolo doteraz neakceptovateľné. 

O rozdelenie spoločnosti sa však podľa politológa postarali aj domáci politici, vrátane koaličných a to úrovňou diskusie, ktorá jednoznačne zhrubla. "Sme menej citliví na nenávistné prejavy, sme menej citliví na veľmi tvrdé vyjadrenia," uviedol politológ Pavol Struhár. Dodáva, že politici tlačia ideológiu už aj do tém, ktoré v minulosti témami neboli. "Najnovšie regulácia počtu medveď. Aj to je téma, ktorú niektoré skupiny dokážu interpretovať ako liberalizmus či tradičné hodnoty," povedal Struhár. Extrémistické názory a antivaxerstvo preniklo už aj do ozbrojených síl. Niektoré útvary ostali oslabené pre odmietanie protipandemických opatrení. "Skôr je otázka, či sme to nevideli skôr a možno, že covid to len ukázal," povedal Struhár. Medzi vojakmi sa objavil aj príklon k antisystému, rasizmu, šíreniu dezinformácií a konšpiračných teórií. "Ak niekto od nás, obliekajúci uniformu má názory, ktoré podporujú vojnu alebo spochybňujú zahraničnopolitickú orientáciu, nemá u nás čo robiť," uviedol Zmeko. 

Poradca ministra obrany pre hybridné hrozby očakáva, že propaganda z ruskej strany v tomto roku ešte zosilnie. Po napadnutí Ukrajiny totiž sympatie Slovákov k Moskve oslabli. "Máme tu aj energetiku, ktoré sa stáva zbraňou v ruke ruského režimu a takisto hroziacu potravinovú krízu, hlad je tiež zbraň," dodal Breiner. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy