Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pacientovi vyoperovali zlé oko. Ďalším krokom môže byť trestné stíhanie či finančné odškodnenie
Zdielať na

Pacientovi vyoperovali zlé oko. Ďalším krokom môže byť trestné stíhanie či finančné odškodnenie

BRATISLAVA / To sa nedá odpustiť. Takto vníma situáciu uznávaná lekárka, ktorá 50-ročnému pacientovi vyoperovala nesprávne oko. Profesorke, ktorá má pritom za sebou tisícky operovaných očí, teraz môže hroziť väzenie. Pacient po zákroku zostal nevidiaci. Súdny znalec poukazuje na možné zanedbanie kontrolných mechanizmov.

Fatálny omyl, na začiatku ktorého bola zrejme banálna nepozornosť. "Toto je moja ľavá ruka, ale pre vás je na pravej strane. To znamená, že keď ja hovorím ľavá alebo pravá strana, tak musím dať aj referenciu, či to je voči mne alebo voči vám. Čiže aj toto môže byť jedným z dôvodov takýchto chýb," povedal v Podcaste 24 lekár, advokát a súdny znalec Peter Kováč.

Nemocnica svoju vinu nespochybňuje a nespochybňuje ju ani lekárka. Tá sa už vyjadrovať pre médiá nechce, ale pre Denník N uviedla, že zodpovednosť berie na seba. "Žiaľ, to je niečo, čo sa nedá do konca života odpustiť, a to nemôže ani farár, sudca ani nikto, to si budem niesť do konca života so sebou," povedala v stanovisku pre Denník N lekárka. 

Nie je vylúčené, že sudcovia do tohto prípadu predsa len vstúpia. Zatiaľ ho ale vyšetruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "V prípade, ak úrad zistí pochybenie v poskytovanej zdravotnej starostlivosti, môže uložiť povinnosť prijať opatrenie na odstránenie zistených nedostatkov a ich príčin," uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Monika Hudecová.

Ďalším krokom bude trestné stíhanie. Podľa informácií TV JOJ sa zatiaľ nezačalo. "Tak vyoperovanie nesprávneho oka pacientovi môže byť aj trestným činom ublíženia na zdraví z nedbanlivosti, za ktorý možno uložiť trest odňatia slobody až na 5 rokov," povedal advokát Michal Maťaš.

V hre je aj finančné odškodnenie. Podľa advokáta sa sumy u nás pohybujú v desiatkach tisícov. Najviac platila Nitrianska nemocnica rodine chlapca, ktorý po chybe lekára upadol do kómy, zaplatili takmer pol milióna. To všetko však môže trvať roky. Stále nie je uzavretý ani prípad pána Františka, ktorému v minulom roku omylom operovali nesprávne koleno.

Za posledné tri roky sa verejne hovorilo len o dvoch prípadoch. Nemocnice po nich upravovali interné pravidlá – tak je to aj teraz. Po nešťastnej udalosti, ku ktorej došlo ešte v novembri minulého roka vedenie Univerzitnej nemocnice v Bratislave prijalo viaceré opatrenia. Ide napríklad o úpravy predoperačných protokolov.

"Bol na novo prerobený takzvaný check-list kde sa všetky tie procesy, ktorá má ten pacient absolvovať pred operáciou nanovo preškolili náš personál," uviedla hovorkyňa univerzitnej nemocnice Bratislava, Eva Kliská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy