Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šok v bratislavskej nemocnici: Pacientovi vyoperovali nesprávne oko
Zdielať na

Šok v bratislavskej nemocnici: Pacientovi vyoperovali nesprávne oko

BRATISLAVA / V bratislavskej Nemocnici Ružinov vyoperovali pacientovi nesprávne oko. Následkom operácie prišiel o obe oči. Lekárka, ktorá operovala, už v nemocnici neoperuje a nepracuje. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou už dostal k prípadu podnet. Ako prvá o tom informovala TASR.

"Môžem potvrdiť, že táto nešťastná udalosť sa v našej nemocnici stala. Nastala chyba pri príprave pred operáciou," povedala pre TV JOJ hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava, pod ktorú zariadenie patrí, Eva Kliská. Podľa jej slov došlo k ľudskému zlyhaniu a vec sa prešetruje. 

Po incidente preškolila nemocnica personál očnej kliniky. "Bol nanovo prerobený aj takzvaný checklist, kde sa všetky procesy, ktoré má pacient absolvovať pred operáciou, nanovo preškolili náš personál," uviedla Kliská.

Podľa jej slov sa zistilo, že sa operuje zlé oko hneď po operácii. Bolo to veľmi náročné oznámiť, pretože to je citlivá vec. "Pani doktorka, ktorá toto oko zoperovala, samozrejme, prevzala svoju osobnú zodpovednosť. Môžeme povedať, že už ďalej v našej nemocnici neoperuje a nepracuje," potvrdila Kliská. Následne správu oznámili rodine. Rodina sa aj napriek tomu rozhodla, že chce podstúpiť operáciu aj druhého oka v Nemocnici Ružinov.

Podobný incident doteraz v nemocnici nezaznamenali. Vyplýva to zo zistení TASR.

Reakcia lekárky

"Pani doktorka to brala naozaj veľmi ťažko, pretože je to veľmi skúsená pani doktorka, ktorá má odoperovaných už tisícky očí," uviedla Eva Kliská. Lekárke sa incident stal na sklonku kariéry. Podľa slov hovorkyne už kontaktovala svojho právnika, aj rodinu pacienta.

Pacient je už dnes nevidiaci. Nemocnica krátko po operácii poskytla pacientovi a jeho rodine psychologickú a sociálnu pomoc. "Teraz samozrejme čakáme na výsledky šetrenia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a podľa toho budeme ďalej postupovať. Rodina zatiaľ v tomto nekontaktovala," dodala Kliská. 

Ak sa potvrdí pochybenie pri poskytnutí zdravotnej starostlivosti, môže úrad uložiť povinnosť prijať opatrenia na odstránenie nedostatkov. Môže tiež poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti uložiť pokutu, prípadne zákaz výkonu zdravotníckeho povolania najviac na jeden rok. 

Ministerstvo zdravotníctva SR udalosť nekomentovalo. "Podnetom sa zaoberá Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, v ktorého kompetencii je preverovanie, či bola poskytnutá zdravotná starostlivosť správne. Kým nebudú k dispozícii závery, ministerstvo zdravotníctva sa nebude k prípadu vyjadrovať," skonštatoval pre TASR rezort.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy