Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvé podozrenie na opičie kiahne na Slovensku
Zdielať na

Prvé podozrenie na opičie kiahne na Slovensku

PREŠOV /  V prešovskej fakultnej nemocnici je hospitalizovaná mladá žena s podozrením na opičie kiahne. Ide už o piate podozrenie na Slovensku. Štyri predošlé testy opičie kiahne nepotvrdili. Ak by sa podozrenie tentoraz potvrdilo, bol by to prvý prípad infekcie u nás.

Mladá žena je hospitalizovaná na oddelení infektológie prešovskej fakultnej nemocnice. Vzorky na laboratórne testy odoslali z Prešova ráno do Bratislavy. "O tomto prípade bol ÚVZ SR informovaný dnes v dopoludňajších hodinách. Odobratá vzorka od osoby bola zaslaná na vyšetrenie do Bratislavy. O prípadnej pozitivite na opičie kiahne budeme verejnosť informovať. Evidovali sme už podozrenia na opičie kiahne, rádovo v jednotkách prípadov. Hoci klinický obraz alebo osobná anamnéza nenasvedčovali vysokej pravdepodobnosti potvrdenia diagnózy opičích kiahní, v záujme úplnej istoty sa osobám odobrali vzorky a boli vyšetrené. Ani v jednom prípade sa opičie kiahne zatiaľ nepotvrdili. Na Slovensku aktuálne nemáme potvrdený prípad výskytu opičích kiahní," uviedla hovorkyňa ÚVZ Dáša Račeková. 

"Na oddelenie infektológie FNsP J. A. Reimana Prešov bola prijatá pacientka s podozrením na opičie kiahne s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Aktuálne sa čaká na výsledky laboratórnych testov,” doplnil informácie zástupca riaditeľa fakultnej nemocnice.

Ak by sa podozrenie potvrdilo, bol by to prvý prípad opičích kiahní na Slovensku. Opatrenia vo vzťahu k prípadným kontaktom pacientky sú v kompetencii príslušného úradu verejného zdravotníctva. Ten už bol o podozrení na opičie kiahne informovaný.

Opičie kiahne sú ťažšie prenosné ako koronavírus

Opičie kiahne sa šíria ťažšie ako koronavírus, pretože sa nešíria vzduchom. "Vírus opičích kiahní sa šíri len tesným kontaktom. Najjednoduchšie sa šíri dotykom pokožky, najmä ak sú prítomné pľuzgiere," povedal infektológ Peter Sabaka. Drvivá väčšina ľudí sa nakazila pri pohlavnom styku. Inkubačná doba ochorenia je 12 dní. "Prvé príznaky sú podobné ako pri chrípke: horúčka, slabosť, zimnica a malátnosť. Po niekoľkých dňoch sa začnú objavovať pľuzgiere, ktoré nesvrbia ale bolia," uviedol. 

Pokiaľ bol človek v bežnom kontakte s pozitívne testovaným na opičie kiahne, riziko je veľmi nízke. "Ak som bol v blízkom kontakte, tak je riziko veľké. Aj v tomto prípade je ale nevyhnutné počkať na symptómy. Momentálne sa testuje len tekutina z pľuzgierov," povedal Sabaka. 

Odborníci momentálne odporúčajú očkovať len tých, ktorí boli v blízkom kontakte s chorou osobou. "Očkovanie je možné ešte v inkubačnej dobe. Lieky proti vírusu opičích kiahní existujú a sú totožné ako na cytomegalovírusy, ktoré sú bežne dostupné. Liečba je finančne náročná a zrejme bude vyhradená len pre ľudí s ťažkým prejavom," dodal Sabaka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy