Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na päťdesiatročnej Vétrieske okolo sveta: Dvaja Slováci si naplánovali poriadne dobrodružnú cestu
Zdielať na

Na päťdesiatročnej Vétrieske okolo sveta: Dvaja Slováci si naplánovali poriadne dobrodružnú cestu

SLOVENSKO / Tento príbeh začal nápadom niekoho cudzieho - ísť na vetréske do Vladivostoku. János Gaál si ani nepamätá, kto to bol, no po viac ako desiatich rokoch si povedal - a prečo nie! Ibaže spolu s kamarátom a hlavným mechanikom Palim Bácsim sa rozhodli pre cestu okolo sveta. A Eliška, ako svoju vetrésku nazvali, by mala vyraziť už o niekoľko dní.

Začiatok bol ale neromantický, vetresku pozháňal, kúpil a nechal 10 rokov stáť na dvore. S tým, že raz sa do toho Vladivostiku vyberie. No na jednom z výletov pochopil , že pri slove raz končia väčšinou všetky plány. "Tak som vytiahol plán B a povedal som, že ideme teraz, ale nie tam kam sme chceli pôvodne, ale ideme okolo sveta," hovorí autor nápadu János Gaál. 

Auto začali prerábať od januára tohto roku 

Najprv ho úplne rozobrali. "Úplne na skrutky, všetky skrutky boli nové," tvrdí hlavný mechanik Pali Bácsi. Dali si záležať aj na farbe, vybavení kabíny, vzhľade, funkčnosti a využiteľnosti tej časti, v ktorej budú spávať.

Eliška má síce 50 rokov, no dvaja páni jej vdýchli nový život

Mala by vydržať minimálne ďalších 50 rokov a hlavne cestu okolo sveta. Na tej sa totiž počíta s tým, že ju budú musieť opäť rozobrať na skrutky a poslať kontajnerom za oceán. Či v niektorom z tunelov demontovať kabínu, aby ho vedeli prejsť. "Namiesto toho, aby som to jeden deň obchádzal, tak za hodinku za dve to dáme dole a tú kabínu potiahneme za sebou, zas to zmontujeme a ideme ďalej," tvrdí Gaál. 

Cesta bude veľmi dlhá 

Keďže ju rozdelili na niekoľko etáp, po ktorých sa vždy vrátia na istý čas domov. "Šesť až desať rokov," hovorí Gaál. Začínajú etapou do Azerbajdžanu. Kde tak, ako po každej z etáp, Elišku nechajú až pokiaľ sa po ňu nevrátia a nebudú pokračovať. "Pol roka alebo rok," hovorí Gaál. A zamknú ju tak, ako by ste možno nečakali. "Klasický zámok," tvrdí Básci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy