Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na policajnom vrtuľníku, ktorý sa zrútil, malo byť namontované niečo, čo tam nepatrilo
Zdielať na

Na policajnom vrtuľníku, ktorý sa zrútil, malo byť namontované niečo, čo tam nepatrilo

PREŠOV / Od pádu policajného vrtuľníka, pri ktorom zahynuli dvaja dlhoroční hasičskí profesionáli, ubehlo už 5 rokov. Stalo sa to počas výcviku záchrany človeka v ťažko prístupnom teréne a dvaja skúsení hasiči viseli vtedy na lane. Pred súdom stojí pilot policajného vrtuľníka.

Je tomu už 5 rokov

Pri páde vrtuľníka vtedy prišli o život dvaja hasiči a ďalší dvaja ľudia na palube, vrátane pilota, boli ťažko zranení. Pred súdom v nedeľu, 22. mája, stojí pilot a obžaloba ho viní z trestného činu všeobecného ohrozenia.

Ako svedkyňa pred súdom vypovedala aj vedúca vnútorného oddelenia Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. Na starosti má verejné obstarávanie, aj čo sa týka nákupu vrtuľníkov, či ich príslušenstva. Podľa nej bývalé vedenie nakúpilo a dalo namontovať na vrtuľník niečo, čo tam nemalo byť. Malo ísť o záznamové zariadenie. "Prvá vec, ktorú urobil, nechal to odtrhnúť z toho vrtuľníka, aby sa na to neprišlo," hovorí svedkyňa. "Podľa mňa sme o kus bližšie ku koncu hlavného pojednávania," tvrdí obhajca obžalovaného pilota Peter Kubina, 

Bolo to osudných 5 sekúnd

Presne toľko trval okamih na prešovskom letisku, keď počas cvičenia transportu zranenej osoby, došlo k nebezpečnému nakloneniu vrtuľníka a zrútil sa na zem. Na minulých pojednávaniach znalec do detailov popísal, čo sa počas posledných sekúnd odohrávalo na palube vrtuľníka. Zameral sa aj na kovové nosidlá, ktoré boli pri transporte použité. Znalec ich označil za nevhodné pri transporte týmto typom vrtuľníka. Obhajoba trvá na tom, že to, čo sa stalo nebola chyba pilota. "Poviem tak, že zotrvávame na tom, že k nehode nedošlo v dôsledku pilotáže," hovorí Kubina. 

Po výpovediach svedkov bolo pojednávanie odročené

V prípade sa už očakávajú len záverečné reči a rozsudok. Päť rokov od tragédie si len nedávno pripomenuli rodiny a kolegovia zosnulých hasičov priamo na hasičskej stanici, na ktorej obaja pracovali. Aj rodiny zosnulých hasičov by už radi poznali pravdu, čo sa vlastne stalo. "Človek po piatich rokoch ani nevie, že prečo odišli z tohto sveta," hovorí otec Petra Tod'ora, Peter Toďor. "Či ho odsúdia, alebo nie, ja myslím, že by bolo lepšie, keby ho neodsúdili, ved' on trpí tým, čo sa stalo tiež," uviedla mama Radoslava Lacka, Tamara Namešpetrová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy