Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V jednej z najtragickejších nehôd podali obžalobu. Nákladiak bol v zlom stave
Zdielať na

V jednej z najtragickejších nehôd podali obžalobu. Nákladiak bol v zlom stave

NITRA / Nákladné auto, ktoré vrazilo do autobusu a spôsobilo jednu z najtragickejších nehôd na Slovensku, bolo v takom zlom technickom stave, že nemalo na ceste čo hľadať. Televízia JOJ má k dispozícii obžalobný návrh, v ktorom sú popísané príčiny zrážky. Ide o nehodu pri obci Kolíňany spred vyše dvoch rokov. Zahynulo 12 cestujúcich.

Vodič nákladného auta porušil niekoľko predpisov v cestnej premávke. V obžalobnom návrhu, ktorý máme anonymizovaný k dispozícii, sa píše, že v čase zrážky išiel šofér po ceste zhruba 90 kilometrovou rýchlosťou. "Vodič porušil ustanovenia v cestnej premávke, tým, že neprispôsobil rýchlosť svojím schopnostiam vlastnostiam vozidla, stave a povahu nákladu a iným okolnostiam, ktoré mohol predvídať," uvádza sa v návrhu. 

Nákladné vozidlo viezlo štrk. V návrhu sa píše aj to, že ho nebolo možne používať v cestnej premávke pre zlý technický stav. "Nakoľko mal výrazne podhodnotené vonkajšie pneumatiky, zdvojenej druhej a tretej nápravy na ľavej strane vozidla," píše sa v návrhu. Vozidlo vybehlo na nerovnosť na ceste pričom sa dostalo do nestability a prevrátilo sa na bok. Následne skončila kabína v protismere. "Zasiahlo v oblasti za ľavým predným kolesom prednej nápravy medzimestský autobus hromadnej dopravy," opisujú v obžalobnom návrhu. Vodič je obvinený z prečinu všeobecného ohrozenia. Z nedbanlivosti spôsobil smrť a ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám. Už čoskoro sa postaví pred súd. "V uvedenej veci bola prokurátorom Krajskej prokuratúry Nitra dňa 17.5.2022 podaná obžaloba na Okresný súd Nitra," povedal hovorca prokuratúry v Nitre, Jaroslav Maček.

​Mimoriadne tragická zrážka sa stala v novembri 2019. Po náraze sa autobus prevrátil. Rodiny prišli o deti, rodičov a starých rodičov. Z 12 obetí mala najmladšia 15 rokov a najstaršia 70. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy