Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pojednávanie s Dušanom Kováčikom: Odvolávanie bývalého špeciálneho prokurátora má cez tisíc strán
Zdielať na

Pojednávanie s Dušanom Kováčikom: Odvolávanie bývalého špeciálneho prokurátora má cez tisíc strán

BRATISLAVA / Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prišiel na Najvyšší súd SR. Ten má rozhodnúť o tom, či vzal alebo nevzal 50- tisícový úplatok od zločineckej skupiny takáčovcov, a či vynášal informácie z prokuratúry.

Najvyšší súd SR dnes začal na verejnom zasadnutí prejednávať odvolanie neprávoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Kováčik na otázky novinárov reagoval jedinou vetou- Bez komentára. Jeho odvolanie má aj s prílohami 1 000 strán, všetko na súde ale čítať nebudú. Kováčikovi hrozí 14 - ročný trest a prepadnutie majetku, vrátane polovice domu, kde žije s manželkou. Tá na súd neprišla.

Ako na začiatku uviedol predseda senátu, odvolanie proti minuloročnému rozsudku Špecializovaného trestného súdu má okolo 450 strán, do čoho ešte nie sú započítané prílohy. Pre rozsiahlosť odvolania je verejné zasadnutie vytýčené aj na piatok 20. mája.

Kováčik: OČTK postupovali nezákonne

Kováčik v odvolaní tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní v jeho prípade postupovali nezákonne a rovnako ŠTS porušil jeho právo na spravodlivý proces. Argumentuje, že konanie bolo poznačené chybami a výroky súdu sú výsledkom neúplných zistení, keďže nevykonal dôkazy navrhované obhajobou. Zároveň odmieta, že by pracoval pre zločineckú skupinu, či sám bol jej súčasťou. 

Úplatok vo výške 50- tisíc eur

Bývalý špeciálny prokurátor je podľa rozsudku Špecializovaného trestného súdu z 20. septembra 2021 vinný z podpory zločineckej skupiny takáčovcov a z toho, že prijal 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Dušana Kováčika súd uznal za vinného aj pre skutky, v rámci ktorých v auguste 2020 odovzdal bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi informácie o vyšetrovaní prípadov vydierania podnikateľa Pavla Konkoľa a údajnej prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu. Tým podľa sudkyne Pamely Záleskej spáchal trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužitia právomoci verejného činiteľa a ohrozenia dôvernej a utajovanej skutočnosti. Za to mu uložila trest 14 rokov väzenia v ústave s minimálnym stupňom stráženia a tiež trest prepadnutia majetku. Proti verdiktu podal obžalovaný odvolanie.

Bývalý špeciálny prokurátor bol od svojho zadržania na jeseň 2020 stíhaný väzobne. Najvyšší súd SR ho v marci tohto roku prepustil na slobodu s monitorovacím náramkom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy