Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koaličná vojna neutícha: Matovič hovorí o vlastizrade, Richard Sulík zase o Ježiškovi
Zdielať na

Koaličná vojna neutícha: Matovič hovorí o vlastizrade, Richard Sulík zase o Ježiškovi

BRATISLAVA / V zákopovej vojne o daň z ropy, či miliardovú inflačnú pomoc, to spočiatku vyzeralo na veľkú drámu. Ministri financií a hospodárstva si pred rokovaním vlády posielali štipľavé odkazy. Z ostrej výmeny sa však napokon vykľul pokoj zbraní. Otázkou je, dokedy.

"On je lietadlo, len všetci ostatní trávu žerú," vyjadril sa o Sulíkovi minister financií Igor Matovič. Takáto náladička pred rokovaním vlády neveštila vôbec nič dobré. A už vôbec nie v čase inflačnej krízy, keď sa naša vláda chystá rozdať miliardu eur. "Budeme vetovať nové dane, budeme vetovať zvýšenie daní," oznámil pred rokovaním Richard Sulík. "Ja sa pýtam za čo to robí. Lebo takéto veci sa nerobia zadarmo. To sa nerobí zadarmo. Toto hraničí s vlastizradou," okomentoval slová Sulíka Matovič. 

"V tejto krajine žijú ľudia, ktorí tvoria hodnoty a nechcú, aby im z toho štát stále niečo bral a potom rozdával, ako sa práve vyspal," vyjadril sa k návrhom Matoviča minister hospodárstva. "Jedna strana tu chráni len záujmy bohatých firiem a zbohatlíkov a silou-mocou sa hádže o zem," reagoval Matovič. Rokovanie vlády trvalo asi 5 hodín. A čuduj sa svete, dohoda sa zrodila. "My sme avizovali, že uplatníme právo veta, ale nakoniec sme ho neuplatnili," povedal po rokovaní Sulík. 

Na rýchlo schválená miliardová protiinflačná pomoc, ktorá expresne mieri do parlamentu a tiež nová daň z ropy prináša aj ďalšie paradoxy. Zhodu medzi časťou opozície a koalície. "Jeden večer sa zrodil šialený nápad v hlave Igora Matoviča, na druhý deň ho pod pazuchou doniesol na vládu a na tretí deň má prejsť koaličným valcom v parlamente. Táto vláda dodnes nepochopila, čo ľudia na Slovensku potrebujú a už to ani nikdy nepochopí," okomentoval celé dianie Peter Pellegrini. "Ja dnes žasnem, že toto je možné. Ja si myslím, že toto je hrubé lámanie cez koleno koalície," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. To ale rozhodne ešte neznamená pokoj zbraniam. Celý problém sa presúva do parlamentu. Kde ešte môžeme očakávať ostré zákopové útoky. Paradoxne vo vlastných radoch. "Dnes sa podarilo takúto malú bitku vyhrať," vyjadril sa Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy