Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jill Bidenová sa stretla so Zuzanou Čaputovou
Zdielať na

Jill Bidenová sa stretla so Zuzanou Čaputovou

BRATISLAVA / Návšteva americkej prvej dámy Jill Bidenovej priniesla Slovensku veľkú pozornosť zahraničia. Zhodujú sa na tom odborníci - podľa nich sme našou pomocou pre Ukrajincov ukázali pohostinnosť, o ktorej tak radi hovoríme. Táto cesta bola zároveň plná symbolov a politických gest.

Americká prvá dáma po troch dňoch odlieta zo Slovenska. Za ten čas navštívila prezidentku Zuzanu Čaputovú, ale aj ukrajinské utečenecké centrá a školy. Veľmi civilná, ľudská, s úprimným záujmom o utečencov, deti a matky. Na východe Slovenska dokonca taká neformálna, že by ste si ju mohli pomýliť s jednou z učiteliek, ktorou je profesiou aj ona sama. Jill Bidenová podľa odborníčky na protokol zároveň svetu ukázala, že Slovensko vie pomáhať. "Ak sa pýšime tým, že sme pohostinný národ, mali sme príležitosť to ukázať a to je ešte viac, ako diplomatické návštevy," povedala odborníčka na protokol Katarína Strýčková. "Tými témami aj návštevami, ktoré pani Bidenová zrealizovala, sa snažila možno aj slovenským občanom pripomenúť dôležitosť pomoci ukrajinským ženám," uviedol politológ Jozef Lenč. 

V prezidentskom paláci ju prijali bez oficialít a veľkých darov, až na jednu maličkosť. "Tak ako každá zahraničná návšteva, dostane med od včiel z prezidentskej záhrady," povedal hovorca Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. Najprv odkaz do knihy návštev s poďakovaním pre Slovákov, potom pracovné stretnutie, ktoré trvalo asi pol hodinu. Hlavnou témou bola opäť Ukrajina, ale s prezidentkou Čaputovou sa rozprávali aj o tom, ako táto vojna poznačila naše hospodárstvo. "Ale tiež o vplyve sociálnych médií a potrebe venovať sa témam duševného zdravia," uviedla Čaputová. "Spojené štáty oceňujú, ako Slovensko pomáha Ukrajine a jej obyvateľom a tak ako Ukrajina, aj vy môžete rátať s našou podporou," povedala Bidenová. 

Príprava návštevy trvala niekoľko týždňov a bola plná symbolov. Jill Bidenová si napríklad hneď po prílete šla uctiť pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Mala na sebe šaty, ktoré mali na sebe sedmokrásky, ktoré mytologicky sú symbolom povzbudenia pre rodičov, ktorí prišli o deti," uviedla Strýčková. 

​Bezpečnostné zložky museli zvládnuť jej prechod z Vyšného Nemeckého do Užhorodu, kde sa stretla s Olenou Zelenskou. Podľa politológa nie je vylúčené, že skutočným cieľom cesty bolo práve toto stretnutie. "Celkovo, ten koncept návštevy Slovenska aj Ukrajiny bol veľmi rozumným z hľadiska zahraničnej politiky Slovenska," dodal Lenč. 

​Stretnutie sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia

"Zuzana Čaputová prijme Jill Biden v Primacionálnom paláci. Prvá dáma USA sa podpíše aj do knihy návštev, čo býva zvykom. Je to menej formálne pracovné stretnutie ale je okolo toho veľký rozruch," povedal Strižinec. 

Jill Biden na Slovensku stihla osláviť aj Deň matiek. "Na hranici sa stretla so slovenskými a ukrajinskými matkami. Celá návšteva je v tejto symbolickej rovine," uviedol Strižinec. Prvá dáma USA je aj zanietená pedagogička. "Všade sa zaujímala aj o to, či sú ukrajinské deti zaradené do učebného procesu a ako sa im darí," povedal Strižinec. 

Prípravy na túto návštevu začali už niekoľko týždňov dopredu. "Spolupracovali sme s americkými kolegami. Prvá dáma dostala na výber niekoľko bodov programu a ona si mala vybrať tri. Jill Biden si vybrala návštevu ukrajinskej hranice, stretnutie s matkami a návštevu Humanitárneho centra v Košiciach," uviedla odborníčka na protokol Linda Karašová. Jill Biden sprevádza mnohopočetný tím. "Je to oveľa viac ľudí, ako býva bežný štandard," povedala Karašová. Obmedzenia v hlavnom meste budú minimálne. "Vzácnu návštevu bude naznačovať len kolóna mestom," uviedol Strižinec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy