Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Putin v prejave na Červenom námestí označil útok na Ukrajinu za správne rozhodnutie
Zdielať na

Putin v prejave na Červenom námestí označil útok na Ukrajinu za správne rozhodnutie

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok, 9. mája, v prejave na prehliadke k výročiu konca druhej svetovej vojny v Moskve vyhlásil, že obrana vlasti je najposvätnejšou povinnosťou a za vlasť teraz podľa neho bojujú ruské vojská na Donbase. Ruskú inváziu na Ukrajinu označil za jediné správne rozhodnutie a za reakciu na postup západných krajín.

"Rusko sa vždy usilovalo o vytvorenie systému rovnoprávnej bezpečnosti, Západ ale nevypočul ruské návrhy, a to svedčí o tom, že v skutočnosti mali iné plány," vyhlásil Putin. Tvrdil tiež, že Kyjev chystal ďalšiu kárnu operáciu proti proruským separatistom na východe Ukrajiny, nezávislosť ktorých územia Moskva uznala tesne pred začiatkom vpádu na Ukrajinu.

NATO podľa Putinovho tvrdenia začalo aktívne pripravovať územie pri ruských hraniciach a rozvíjať tam vojenskú infraštruktúru. "Pri hraniciach krajiny vznikla bezprostredná hrozba, chystal sa útok, a to aj na anektovaný Krym," vyhlásil ruský prezident. Rusko preto podľa Putina na svoju obranu proti agresii zasadilo preventívny úder. "Bolo to vynútené, včasné a jediné správne riešenie," zdôraznil.

Putin vo svojom prejave tvrdí, že Rusko bojuje na vlastnej pôde

24 PODCAST: Dva mesiace vojny na Ukrajine

Prejav Vladimira Putina počas vojenskej prehliadky pri príležitosti ukončenia 2. svetovej vojny s napätím sledovali aj analytici. Napokon išlo o pomerne stručné vystúpenie bez zásadných vyhlásení. Prečo to tak bolo sme sa v 24 podcaste TV JOJ rozprávali s generálom vo výslužbe, Pavlom Mackom. Hovoril aj o tom, aký je ďalší možný scenár vojny na Ukrajine, keďže Rusom doterajšie plány nevyšli.

​Rusko na Putinov rozkaz napadlo Ukrajinu 24. februára, čím rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Vojna, v ktorej ruské sily nie sú doposiaľ príliš úspešné, si podľa odhadov už vyžiadala desiatky tisíc mŕtvych, vrátane vysokého počtu ukrajinských civilistov. Kyjev a Západ obviňujú ruské vojská z vojnových zločinov. Moskva to napriek množstvu dôkazov popiera a tvrdí, že neútočí na civilné ciele. Západné krajiny, vrátane USA a štátov Európskej únie, na Rusko uvalili tvrdé hospodárske sankcie a stupňujú svoju vojenskú a ďalšiu pomoc Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy