Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Štát dá na cyklotrasy 105 miliónov eur. Niektorým obciam chýbajú obyvatelia, aby mohli o peniaze požiadať
Zdielať na

Štát dá na cyklotrasy 105 miliónov eur. Niektorým obciam chýbajú obyvatelia, aby mohli o peniaze požiadať

BRATISLAVA / Do práce už nie iba autom, ale aj na bicykli. Aj na to by primárne mali slúžiť nové cyklotrasy na Slovensku. Ministerstvo dopravy si od nich sľubuje lepšie prepojenie medzi regiónmi a medzi mestami s ich najbližšími obcami. Nebudú to teda cyklotrasy iba na zábavu a oddych. Z plánu obnovy pôjde na cyklodopravu 105 miliónov eur. Rezort dopravy hovorí o približne štyridsiatke miest, ktorá by sa do tejto výzvy mohla zapojiť.

Liptovský Mikuláš chce cyklistom sprístupniť vyhľadávané doliny 

Cyklotrasu z Liptovského Mikuláša chcú potiahnuť do najbližšej dediny Liptovského Trnovca. Jediný dopravný prostriedok pani na záhradku pri Liptovskom Trnovci je bicykel. Ísť po cyklotrase je pre ňu bezpečnejšie ako po frekventovanej ceste. "Na horách je ešte sneh, ale my tu sme stihli v Liptovskom Mikuláši otvoriť ďalší úsek v dĺžke 850 metrov," povedal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. 

Na ponuku ministerstva dopravy chce radnica reagovať a prepojí cyklotrasami mesto nielen s blízkymi dedinkami, ale aj s turisticky vyhľadávanými dolinami. "Máme pripravené ďalšie úseky aj smerom na západ aj východ aj do Demänovskej Doliny aj do Žiarskej doliny, máme už 10 km cyklotrás v meste," povedal Blcháč. 

Dokončujú sa cyklotrasy medzi Limbachom a Pezinkom 

Prepojiť sídliská a centrum mesta, kde je aj vlaková stanica by chceli v Pezinku. "Slúžiť na dochádzanie do práce, do školy či na stanicu. Prepojenie ťažiskových bodov," uviedol primátor mesta Pezinok Igor Hianik. Jednou z možností je prerobiť starý, málo využívaný, chodník na cyklochodník. "Tieto cyklotrasy by sme ešte mohli stihnúť," uviedol Hianik. 

Už teraz dokončujú spojenie medzi Limbachom a Pezinkom. Mesto si je vedomé, že bez niekoľkomesačných príprav by novú výzvu nemalo šancu stihnúť. "Ak by sme nemali strategický dokument, tak by to bolo veľmi náročné," povedal Hianik. 

Starej Ľubovni chýbajú potrební obyvatelia 

Pracuje sa aj na cyklotrase smerom do Novej Ľubovne. Projektová dokumentácia je hotová, vysporiadané sú aj pozemky. Plány komplikuje podmienka, že mestá musia mať viac ako 20-tisíc obyvateľov. "Stará Ľubovňa a Nová Ľubovňa majú niečo cez 19 200 obyvateľov," povedal primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko. Riešením by bolo spojiť sa s ďalšou obcou. 

"Tí, ktorí nie sú oprávnení čerpať z plánu obnovy, menšie samosprávy, môžu čerpať z klasických štrukturálnych fondov. Museli sme to rozdeliť," uviedol minister dopravy Andrej Doležal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy