Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odborníci upozorňujú, že v máji sú kliešte najaktívnejšie. Rajom pre ne bolo Považie, no v súčasnosti sú to iné lokality
Zdielať na

Odborníci upozorňujú, že v máji sú kliešte najaktívnejšie. Rajom pre ne bolo Považie, no v súčasnosti sú to iné lokality

SLOVENSKO / Odborníci odporúčajú zvýšiť pozornosť. Kliešte sú v mesiacoch apríl a máj najaktívnejšie. Na boreliózu sa v minulom roku liečilo až tisíc Slovákov, kliešťovú encefalitídu dostalo ďalších viac než 200 ľudí. K najrizikovejším oblastiam u nás dlhodobo patrilo Považie, no to sa už zmenilo.

Najvyšší výskyt infikovaných kliešťov encefalitídou bol v predchádzajúcich rokoch v Trenčianskom kraji. V minulom roku sa ale presunuli do iných lokalít. "Najväčší výskyt ochorení bol v Žilinskom a Banskobystrickom kraji," vysvetlila Dáša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR. Prípadov kliešťovej encefalitídy je výrazne menej ako prípadov boreliózy. Čo je horšie, nakoľko pred encefalitídou nás ochráni očkovanie, pred boreliózou pri včasnej diagnostike antibiotiká. "Očkovanie má vysokú až 99 % účinnosť. V Rakúsku je zaočkovaných 90 % populácie a bol zaznamenaný pokles prípadov kliešťovej encefalitídy až o 90 %," vysvetlila Jana Kerlik z RÚVZ v Banskej Bystrici.

S boreliózou má osobnú skúsenosť aj vedkyňa zo SAV, ktorá sa výskumu kliešťov venuje dlhé roky. "Áno je to tak. Napriek tomu, že s kliešťami robím som ho nepostrehla. Až neskôr, keď sa mi objavil červený fľak na ruke som zistila, že to bude borelióza," opísala vedkyňa Markéta Derdáková. "Borelióza má tri štádia. To prvé je červený fľak, za pár týždňov sa môže prejaviť druhé štádium, ktoré sa prejavuje zápalom nervov, kĺbov, srdca. Tretie štádium je už chronické," vysvetlila Jana Kerlik. 

Hygienici tiež varujú, že kliešťovú encefalitídu nemusíte dostať len z kliešťa

"Prax nám ukazuje, že veľa ľudí obľubuje kozie výrobky, mlieko, syr a práve tie môžu byť prenosom kliešťovej encefalitídy. Odporúčame mlieko prevariť a syr opiecť, až potom konzumovať," dodala Kerlik. Odborníci odporúčajú najmä v týchto mesiacoch zvýšiť pozornosť. Kontrolovať svoje telo častejšie a pri výskyte kliešťa ho čo najrýchlejšie a bezpečne odstrániť z tela. "Kliešte ale nie sú len na Slovensku, ale aj v iných štátoch Európy. Veľké ohniská majú napríklad aj Česi, takže pri cestovaní treba byť rovnako opatrní," vyjadrila sa na záver Kerlik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy